Spice First Logo
Ayurveda

Bhuja: massageolie mét specerijen

Huidhonger noemt relatietherapeut Esther Perel het. Het advies: masseer jezelf (of je partner) wat vaker. En dan het liefst met een beetje spice als het kan. Zoals de massageolie van Bhuja.

‘This beautiful Cooling and Calming (self) massage oil is ready to join you during your rituals’

Het kwam in een flits voorbij op Instagram maar genoeg seconden om onze interesse te wekken. Een flesje massageolie in een prachtige oranje gloed, alsof gekust door de ondergaande zon, bedoeld voor zelfmassage of abhyanga in Ayurveda. Praten we over selfcare, dan hebben we het zo’n beetje over de holy grail. Niks geen moderne kwakzalverij, maar een eeuwenoud gebruik waar ze in veel Oosterse landen maar al te bekend mee zijn. Volgens Ayurveda is zelfmassage net zo normaal als tanden poetsen en wordt het gezien als een onmisbaar onderdeel van je dagelijkse routine. Het is een massage waarbij het hele lichaam wordt gemasseerd met warme medicinale olie gemaakt van olie en verschillende specerijen om diepere weefsels te voeden, de huid te hydrateren en het zenuwstelsel te kalmeren. Thuis kun je een fijne DIY-versie doen en daarbij speelt de olie een belangrijke rol. De reden waarom we nog geen twee weken later bij Bhuja founder Laura op de bank zaten. Of beter gezegd: we hingen meteen boven de pan...

Zodra we binnenkomen waait ons een heerlijke geur tegemoet. Op tafel staat een grote zwarte pan op een klein elektrisch fornuis te pruttelen. We zien een dikke bruine pap vanuit waar de meest heerlijke spicy en aardse walmen verdampen. Ernaast staat een grote kom met goudgele olie en een hele rij aan specerijen waardoor we precies kunnen zien wat erin zit. Op de achtergrond klinken kalmerende muziektonen. Het is een behoorlijke contradictie met het ooit zo ‘snelle leven’ dat Laura eerst leidde, vertelt ze. Al reizend de wereld over en wonend in Londen en Amsterdam. Een levensstijl met veel evenementen, live muziek en theater en veel koken en eten. Maar door haar burn-out kwam ze op een heel ander spoor terecht en is ze veel langzamer en bewuster gaan leven, en daarin speelt Ayurveda een grote rol.

Porties
Bereidingstijd
'Made an 8 hour slow-cooked batch of beautiful herbal (self) massage oil. Cooling and grounding to get us through the sunnier days ahead'

‘Dit zijn de specerijen met water, of de taila zoals dat heet’, zegt ze terwijl we boven de pan hangen. ‘Alle specerijen kook je eerst in water tot het helemaal verdampt is en er een donkere pap overblijft. Dit eerste proces is bedoeld om de specerijen warmte te geven zodat ze helemaal open gaan. Dan is het tijd voor het tweede kookproces waarbij er opnieuw water én olie bijkomt en het helemaal infused met de specerijen. Het heeft ruim een jaar geduurd om dit hele proces te ontwikkelen. Elke week stond ik nieuwe formules uit te proberen.’

Ik maak massageolie voor de verschillende seizoenen. Dit is de Pitta dosha olie, dus Cooling and Calming. De basisolie is zonnebloem en sesam, maar vooral zonnebloemolie want dat is verkoelend. De gebruikte specerijen zijn ook specifiek voor de zomer of meer warme types: kurkuma, fenegriek, kardemom, manjistha, ashwagandha, bringaraj en zoethout. In het najaar komt er een Warming and Grounding olie en volgend jaar in de lente komt de Cleansing and Uplifting olie. Ik ben ook bezig met een kinderlijn waarbij we werken met diertjes op de verpakking. Mijn zoontje vindt het zelf ook heel fijn en gaat altijd zo liggen van ‘ja, kom maar’.'

Voor de zomer: cooling & calming

Kurkuma
In India al eeuwenlang bekend als remedie voor een mooie en egale huid. Het bevat veel antioxidanten, is ontstekingsremmend en geeft je huid wat glans en zelfs een kleurtje. In India nemen veel zwangere vrouwen elke dag kurkuma omdat het zou zorgen voor een prachtige huid bij hun baby.

Fenegriek
Heeft extern een verkoelend en verzachtend effect, wat helpt om een rode en ontstoken huid te kalmeren. Het opent de poriën, is antibacterieel en vermindert ook dofheid, fijne lijntjes en rimpels. Volgens traditie werden de zaden gemaakt tot een kompres of toegevoegd aan een warm bad.

Kardemom
Balancerend voor alle mind-body types, reguleert de lichaamstemperatuur, verbetert de bloedcirculatie, verbetert de huidtextuur en vooral… de heerlijke geur. Niks zo aromatisch als kardemom.

Manjistha
Ook wel bekend als Indische meekrap en herkenbaar aan haar dieprode kleur. Haar wortels worden veel gebruikt voor huidproblemen zoals eczeem en dermatitis. Het is heel verkoelend, ondersteunt het immuunsysteem, helpt bij een droge huid en uitslag, vermindert littekens en vlekjes en zorgt voor een mooie en gezonde glans.

Bringraj
Deze plant is heel verkoelend en kalmerend en wordt vooral gebruikt voor hoofd en haar. Het heeft een kalmerende werking op je geest en helpt bij droogte, haaruitval (kaal worden) en vroegtijdig grijs worden. It can really turn the clock around, wordt in de Ayurveda ook wel eens gezegd.

Ashwagandha
Geen specerij maar een adaptogeen (geeft extra support en aanpassingsvermogen in stressvolle tijden). Zoals het woord ‘adapt’ al zegt: het geeft precies wat we nodig hebben. Het helpt kalmeren in tijden van stress, helpt een onrustig hoofd tot rust te komen en geeft energie als we moe zijn. Werkt bijvoorbeeld heel goed bij slaapproblemen.

Zoethout
Heeft een verzachtend en verkoelend effect, is ontstekingsremmend, beschermt tegen UV-straling, verbetert de huidteint en heeft een diepe geur.









'Fenegriek heeft extern een verkoelend en verzachtend effect, wat helpt om een rode en ontstoken huid te kalmeren'

Seizoensgebonden

‘Ik werk met de seizoenen en de Ayurvedische wijsheid die daarbij komt kijken. Zo heb ik een vriendin die veel last had van allergische reacties in haar huid (komt sneller voor bij vurige Pitta types) en geen enkel huidproduct hielp, waarna ik haar deze verkoelende en kalmerende olie heb gegeven. Toen het bij haar werkte dacht ik: wow! Dat is zo mooi om te zien.'

'Kijk, dit is wel iets heel moois om te zien (wijst naar de pan). Dit is de natuurlijke glycerine die vrijkomt uit de zoethout wat het geheel meer sticky maakt. Als ik straks deze kom met olie toe voeg dan verandert de kleur van bruin naar oranje.’

‘Ik gun het anderen ook om het Ayurvedische perspectief te verkrijgen. Op een gegeven moment klikt het en dan gaat er een wereld voor je open, van ‘ja duhhh’.  Dat perspectief is zo’n eye opener geweest voor mezelf en daarom gun ik het iedereen om dat te ervaren en voelen. Tijdens een meditatie kreeg ik heel duidelijk de boodschap van ‘jij bent degene die de drempel lager zal leggen, voor anderen, je vader en moeder…’. Ik vermijd alle Sanskriet termen maar doe wel alles volgens traditie. En dit is gewoon een product dat fijn ruikt en voelt en daarna zul je wel ervaren wat het voor je doet.  Mijn energie is altijd heel verdeeld en all over the place dus zelfmassage voelt voor mij echt als een anker, het is heel grounding.'

Van buiten naar binnen

‘Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en soms vergeten we - van wel meer organen trouwens - wat eigenlijk goed voor ons is, terwijl we zouden dat niet uit boeken hoeven te halen want die wijsheid zit al in ons. De klik die ik voelde bij het Ayurvedische perspectief op het leven, dat is voor mij persoonlijk het moment geweest om zelfmassage te gaan doen. Ik heb écht leren voelen wat ik elke dag nodig heb en mezelf liefdevol aan te raken na zoveel jaren ongelukkig te zijn geweest met mijn lichaam. Als vrouw zijnde hebben we vaak zoveel overtuigingen van hoe het zou moeten zijn en die verwachtingen verschuiven ook steeds weer. Maar als je ‘s ochtends wakker wordt en je lichaam met een een fijne massage kunt bedanken dat je weer wakker bent geworden, dat is heel mooi. Je geeft liefde aan iets wat je verstand misschien niet zo mooi vindt, maar qua gevoel gaat het heel diep. Toen ik zwanger was van mijn zoontje heb ik heel lang gedacht: wat moet ik allemaal doen om die littekens en striae te verminderen, maar eigenlijk hoef ik het alleen maar liefde (olie) te geven.’


Praktisch: zelfmassage

1. Zorg dat je in een zo warm mogelijke ruimte bent waar je dit rustig kunt doen.
2. Neem het flesje met olie en zet deze even in heet water om op te warmen of gebruik een specifieke oliebrander. Wanneer opgewarmd, giet vervolgens een kleine hoeveelheid in je handen en begin eerst je hoofdhuid te masseren. Met name je kruin. Neem ook je oren mee, vooral je oorlellen waar veel belangrijke acupunctuurpunten en zenuwuiteinden zitten.
3. Maak daarna cirkelvormige bewegingen op je gezicht (altijd omhoog).
4. Ga dan naar je buik en begin hier met cirkelvormige bewegingen met de klok mee. Zo masseer je in de richting van je dikke darm waarmee je de spijsvertering en eliminatie helpt (niet vlak na het eten doen!). Ook je borst is een belangrijk gedeelte.
5. Maak op je armen en benen lange heen-en-weer bewegingen, altijd richting het hart. Olie ook goed je handen en vingers.
6. Tot slot je voeten, waar belangrijke zenuwuiteinden en reflexologiepunten zitten die verbonden zijn met de belangrijkste organen van het lichaam.
7. Laat de olie vervolgens 5-15 minuten intrekken (de olie mag niet koud worden of dat jij je koud voelt!) of ga meteen goed warm douchen, zodat de olie geabsorbeerd wordt. Dep jezelf daarna semi-droog.


De Bhuja website is onderweg maar tot die tijd kun je de massageolie hier bestellen.

Foto’s: Jules Bayuni