Spice First Logo
Ayurveda

Mijn Ayurveda: 'Het gaat erom te begrijpen hoe voedsel ons beïnvloedt'

Interview, Ayurveda

Baru (33) is Ayurvedische voedings- en lifestyle coach en chefkok. Ze begeleidt mensen bij het cultiveren van passende culinaire routines. Van het plannen en bereiden van gezonde maaltijden tot kennis over voeding.

Routines & Remedies

Wat betekent Ayurveda voor jou? 
'Ayurveda geeft me houvast en support gedurende mijn leven en het studeren van deze eeuwenoude wetenschap voelt vaak meer als me weer herinneren hoe het leven in elkaar zit dan iets nieuws leren. Alsof je weer terug thuis komt naar de kennis die er al sinds heugenis is. Het is de waanzinnige mix van de wijsheid van de natuur en de praktische logica die mijn hart hebben veroverd. Ayurveda heeft een unieke manier om ons bewustzijn van elk aspect van het leven te vergroten en onze verbinding met de natuurlijke cycli te herstellen. Het benadrukt hoe belangrijk het is om je af te stemmen op het ritme van de dag, het verloop van het jaar en de cycli van ons eigen leven. Het leert ons om de seizoenen te omarmen, de fasen van de maan te eren en de dynamische beweging van deze energieën in onszelf te respecteren.'

Wanneer heb je het ontdekt? En hoe lang ‘beoefen’ je het nu?
'Ik ontdekte Ayurveda tijdens mijn yoga teacher training in Rishikesh, India, waar ik kennis maakte met de fundamentele principes. Dit resoneerde op zo'n diep level waardoor ik compleet gefascineerd raakte. Toen ik vervolgens naar Amsterdam verhuisde, bleef Ayurveda maar opduiken in mijn leven en met name via de leraren bij Delight Yoga, een yogaschool waar ik lid van werd. Ik was zó geïnspireerd, en met die motivatie schreef ik me in 2019 in voor de Ayurveda Practitioner Training. Sindsdien is Ayurveda een groot onderdeel geworden van mijn dagelijkse leven en heeft het mijn manier van koken, bewegen en routines vormen diepgaand beïnvloed.'

Snappen de mensen om je heen Ayurveda of wat je (ermee) doet?
'Nou, niet iedereen is bekend met Ayurveda, maar ik heb een behoorlijk ruimdenkende vriendengroep en mensen in mijn sociale kring. Ik vind het heerlijk om uit te wijden over Ayurveda en wat ik aan het koken ben! Het is de afgelopen jaren een hele reis geweest van leren hoe ik mijn passie kan delen op een manier die resoneert met anderen. Een van de coolste dingen is wanneer mensen naar me toe komen om Ayurvedische inzichten of advies over verschillende onderwerpen te vragen. Het voelt als een bevestiging dat mijn enthousiasme besmettelijk kan zijn.'

Hoe past Ayurveda in jouw dagelijkse routines? Hoe ziet dat eruit?
'In de loop van mijn studie ben ik gaan begrijpen dat het vinden van nieuwe routines en het omarmen van verandering voorzichtig en geleidelijk moet gaan. Het is een levenslang proces, een delicate dans van aanpassen en bijsturen. Er zijn bepaalde routines die me heel dierbaar zijn geworden, omdat de voordelen zó duidelijk voelbaar zijn. Ze helpen me geaard te blijven en mijn mind helder te houden. De meeste dagen bestaat mijn ochtendroutine uit chanten, ademoefeningen, een korte asana-oefening en abhyanga. Het is iets wat ik met plezier minstens vijf dagen per week wil doen. Dit ochtendritueel stelt me in staat om contact te maken met mezelf en diep in mezelf te zakken, meer bewustzijn te creëren, mijn lichaam tot op diep niveau te voeden en verzorgen, en helderheid in mijn hoofd te krijgen. Natuurlijk zijn er momenten dat ik er niet aan toekom of het niet zo precies kan uitvoeren. Dagelijkse afleidingen, momenten van ongeduld of vermoeidheid kunnen me er soms van weerhouden. Dan is mijn grootste uitdaging om lief te blijven voor mezelf. Het is ook een belangrijke reminder dat Ayurveda niet gaat over rigiditeit, maar over het vinden van balans in alle bewegingen van het leven.'

Wat is de allerbelangrijkste of grootste verandering geweest als het aankomt op je welzijn?
'Het vormgeven en volgen van mijn ochtendroutine.'

En welke guideline(s) sla je graag in de wind of vind je moeilijker om te integreren in je leven?
'Het is me nog niet gelukt om nasya (medicinale neusdruppels) in mijn routine te mee te nemen, ook al zijn de voordelen waanzinnig.'


Porties
Bereidingstijd
Mijn Specerijen

Wat is je favoriete Ayurvedische recept (met specerijen) of go-to ingrediënt?
'Kitchari! Het is mijn favoriete Ayurvedische recept waar ik echt dol op ben. Wat ik er zo leuk aan vind, is de veelzijdigheid ervan. Je kunt spelen met verschillende kruiden, specerijen, groenten, granen en peulvruchten op basis van wat je bij de hand hebt of je specifieke behoeften. Het is een heel simpel en voedzaam te bereiden maaltijd. Je kunt het ook een verfrissende draai geven door wat limoen- of citroensap er overheen te druppelen, of het te garneren met verse koriander of andere verse kruiden. Het is mijn ultieme redder in nood als ik me niet bijzonder creatief voel in de keuken - een eenvoudige oplossing.'

Waar koop je je specerijen?
'Specerijen zijn onderdeel van mijn dagelijkse kookkunsten, dus ze raken al snel op. Hoewel ik er naar streef om waar mogelijk alleen biologische specerijen te kopen, heb ik niet altijd die mogelijkheid. In Amsterdam weet ik fijne kruidenwinkels waar ik altijd terecht kan. Zij verkopen veel verschillende specerijen waar ik uit kan kiezen waardoor mijn specerijencollectie altijd goed gevuld blijft.'

Wat heeft Ayurveda je geleerd over specerijen?
'
Dat specerijen niet alleen smaakvolle toevoegingen aan onze maaltijden zijn, maar ook ongelooflijke geneeskrachtige eigenschappen hebben. Elke specerij heeft unieke kwaliteiten en voordelen voor ons welzijn. Ayurveda legt de nadruk op het gebruik van specerijen om de spijsvertering te verbeteren, het zelfhelend vermogen van het lichaam te ondersteunen en onze dosha's in balans te brengen. Specerijen stoken ons spijsverteringsvuurtje, verbeteren de opname van voedingsstoffen en helpen de natuurlijke afvoer van interne afvalstoffen. Ook leert Ayurveda je hoe je specerijen op specifieke manieren kunt gebruiken én combineren, om ze beter te laten samenwerken met jouw lichaam, en hun helende kracht te maximaliseren. Met andere woorden: je kunt specerijen afstemmen op jouw individuele constitutie (Vata, Pitta, Kapha) om zo je gezondheid en levenskracht te verbeteren.'

Wat is je favoriete specerij en waarom?
'Oef, het kiezen van slechts één favoriet is best een uitdaging omdat elke specerij z'n eigen unieke superkrachten heeft. Maar als ik er één zou moeten kiezen dan is het koriander. Koriander is in mijn ogen een echte superster omdat het de verbazingwekkende mogelijkheid heeft om alle drie de dosha's in evenwicht te brengen. De zoete nasmaak, wat we de vipaka noemen, helpt de sterke smaken en verwarmende werking van andere specerijen in evenwicht te brengen. Daarom vind je korianderzaad in vrijwel elke kruidenmix - het voegt een fris en fruitig aroma toe dat de smaak naar een heel nieuw niveau tilt.'

Zijn er bepaalde supplementen, kruiden, specerijen of tincturen/tonics die je regelmatig gebruikt voor je eigen welzijn?
'Mandukaparni (Gotu Kola of Centella Asiatica) en Brahmi (Bacopa Monnieri) hebben echt veel goeds gedaan voor mij. Het heeft mijn focus en geheugen verbeterd tijdens het vele studeren en gevoelens van angst en nervositeit verminderd. Het heeft een verkoelende werking en bittere smaak waardoor het vuurelement (hitte) in je lichaam wordt gebalanceerd en dingen zoals huidproblemen en ontstekingen verminderen. Ze vormen nu een vast onderdeel van mijn wellness routine.'

Je houdt van koken en kookt vaak voor anderen. Wat betekent ayurvedisch koken voor jou?
'Als chefkok en Ayurveda voeding- en lifestyle coach heb ik een hele transformatie doorgemaakt. Als chefkok heb ik geleerd om georganiseerd en efficiënt te zijn en de kunst van het creëren van heerlijke smaken onder de knie te krijgen. Maar het was mijn kennismaking met Ayurveda waardoor mijn perspectief op koken compleet veranderde. Door te leren hoe essentieel eten is voor ons algehele welzijn en levenskracht. Ayurvedisch koken betekent voor mij werken met verse, lokaal geproduceerde en seizoensgebonden ingrediënten die met liefde en aandacht worden bereid. Het gaat erom te begrijpen hoe voedsel ons beïnvloedt en hoe we keuzes kunnen maken die ons lichaam voeden op basis van onze constitutie, onevenwichtigheden, het klimaat waarin we leven en de seizoenen van het jaar. Op basis van mijn eigen ervaringen heb ik een programma ontwikkeld dat drukbezette mensen helpt met hun keukenroutines, een weg te vinden in het plannen en bereiden van maaltijden en ze te ondersteunen bij alle grote en kleine veranderingen in hun culinaire reis.'

'Je kunt specerijen afstemmen op jouw individuele constitutie om je gezondheid te verbeteren'

Tips & Triphala

Waarom denk je dat Ayurveda zo waardevol is in het moderne leven van vandaag?
'Ayurveda is mega waardevol in het moderne leven van vandaag, omdat het ons leert onze unieke patronen en disbalans te begrijpen. Met praktische handvatten op het gebied van voeding, eetgewoonten en dagelijkse routines stelt Ayurveda ons in staat om zelf bewuste keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen gezondheid en ons leven. Het helpt je ook om weer in contact te komen met de cycli van de natuur, iets waar we in onze moderne samenleving vaak losgekoppeld van raken.'

Wat is de eerste of gemakkelijkste stap om meer Ayurvedisch te leven?
'Mindfulness, lichaamsbewustzijn en koop voor jezelf een spice grinder.'

Een Ayurvedische tip om te ontspannen en jezelf in de watten te leggen?
'Een kleine voetmassage met warme sesamolie voor het slapengaan, of wanneer je je ungrounded of angstig voelt - het doet wonderen!'

Ayurveda vraagt om behoorlijk wat routine en discipline, dat kan lastig zijn. Hoe kijk jij daar tegenaan? En wat helpt jou om ‘on track’ te komen of blijven?
'Meditatie, ademoefeningen en chanten helpen me mijn hoofd leeg te maken en mijn fysieke, emotionele en spirituele behoeften beter te voelen. Maar ik moet toegeven dat ik soms merk dat ik wegglijd in een patroon van overdreven kritisch denken over mezelf. Het cultiveren van zelfacceptatie en zelfcompassie is een eindeloze oefening.'

Is er iets in het Ayurvedische spectrum wat je graag nog zou willen doen of proberen en wat je nieuwsgierigheid prikkelt?
'Ik heb nog niet de kans gehad om een goede panchakarma-behandeling te ondergaan en dat staat hoog op mijn bucketlist. Om voor langere tijd in een Ayurvedische kliniek in India te verblijven en de volledige ervaring van deze krachtige reinigingsbehandeling te ondergaan.'

Vertel! Wat is jouw top 3 Ayurvedische tips die voor jou goed werken of hebben gewerkt?
1. 's Ochtends als eerste warm water drinken (na het tandenpoetsen en het schrapen van de tong). Dit was een game changer voor mijn spijsvertering!
2. Abhyanga (voor een flinke dosis zelfliefde!)
3. Regelmaat in mijn slaap- en eetschema

Nog een boek/muziek/film die je mensen wilt meegeven als welzijnstip? 
'De kookboeken van Divya Alter zijn mijn meest favoriete en ik kan geen genoeg krijgen van de muziek van Jahnavi Harrison.'

Meer weten en zien van Baru? Benieuwd naar haar kookprogramma's en workshops? 

Website - Instagram