Spice First Logo
Recipe

Wortelharissa

karwij • mosterd • anijs • kardemom • peper • komijn • paprika

Fancy peperpasta met karwij en anijs uit de Maghreb. Gooi hem in je (strand)tas want genoeg krijg je nimmer van dit spul. Smeer op groenten, een zomers tomaten flatbread, en roer door yoghurt en hummus.

Harissa maak je in simpele stappen. De eerste stap is het roosteren van de wortels, of andere knolgroenten. Paarse aardappel, pompoen, wat jij. Als het maar zacht, zoet en aards smaakt. Stap twee is de sambal: je bakt de chili, gember en knoflook. En tot slot zijn daar de specerijen die je roostert, mixt en maalt tot masala. Stop 1, 2 en 3 bij elkaar en voila, een goddelijke harissa die je steeds een beetje kan veranderen naar de zin van het moment.

Traditioneel is dit recept niet. Harissa is in de puurste zin niet veel meer dan een handje gedroogde chili's, variërend van mild tot pittig, die opgedraaid worden met knoflook, olijfolie, en specerijen. Je hebt het vast wel eens zien liggen in de winkel. Van die gezellige gele tubes. Soms wordt harissa met tomaat aangelengd, maar dat is niet wat je wil. Dus let op dat chili het hoofdingrediënten is als je harissa koopt!

Oke, harissa. Leuk. Maar hoe gebruik je het?

Eigenlijk zoals je een chilisaus, salsa of sambal zou gebruiken. Roer het door een tomatensaus en gebruik voor marinades. Meng met mayo voor een pittige frietsaus. Eet bij een eitje. Hussel door groenten om te roosteren. Nu is onze worteltjes variant veel milder en ook een stuk aromatischer. Je gebruikt hem lekker op zichzelf. Geen zijwieltjes nodig. Dit is een hele volwassen dip.

Porties
1 pot
Bereidingstijd
30 min
spices
Ingredienten

Voor de wortels

5 bospeen, gewassen en ontdaan van het loof (maak daar pesto mee)

2 el olijfolie

Voor de sambal

1 ui

3 tenen knoflook

1 stukje (2 cm) gember

2 rode chilipepers

1 bird's eye chili, zonder zaadlijsten

3 el olijfolie

2 el rijstwijnazijn

Voor de harissa specerijenmix

1 tl karwij

2 tl koriander

1 tl lichte mosterdzaadjes

1/4 tl anijs

2 kardemompeulen, alleen de zaadjes

1/2 tl zwarte peper

1/2 tl witte peper

1/2 tl komijnzaadjes

3 tl paprikapoeder

Wortels roosteren
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Snijd de wortels in grove stukken en verspreid over een bakplaat. Besprenkel met olijfolie. Ik gebruik mijn handen om alle wortelstukken van een laagje olie te voorzien. Breng op smaak met zout. Rooster in 30-40 min. gaar.
Sambal maken
Snipper de ui. Plet de knoflook met de zijkant van een mes zodat je het velletje er makkelijk af kan halen. Schil de gember en snijd of rasp met een microplane fijn. Snijd de chilipepers in ringen. Verwarm nu de olie in een bakpan of wok. Voeg wanneer de olie warm is de ui toe en bak in 5 min. glazig en zacht. Doe er de knoflook, gember en chilipepers bij en bak nog eens 5 min.
Afkoelen
Haal de sambal van het vuur, voeg de rijstwijnazijn toe en laat afkoelen.
Masala maken
Verwarm een pan zonder olie en toast alle hele specerijen (dus NIET het paprikapoeder) in 2 a 3 min. geurig. De aroma's komen door verhitting vrij. Schep de specerijen over in een vijzel of elektrische koffiebonenmaler en maal fijn. Doe de specerijenmix (masala) in een afsluitbare pot en voeg er het paprikapoeder aan toe. Roer goed door en label het potje met de naam en datum. Je houdt namelijk wat over.
Harissa blenden
Doe de geroosterde wortels in een keukenmachine of blender en voeg er de sambal aan toe samen met 2 el van de harissa masala. Blend samen tot een soort puree, er mogen best wat stukjes in zitten. Proef en check de balans. Voeg eventueel meer zout, harissa masala of rijstwijnazijn toe als het wat mist. Te pittig? Een lepeltje zoet kan geen kwaad (rietsuiker of honing).
spices

In de basis is harissa een Noord-Afrikaanse chilisaus met knoflook, olijfolie, en specerijen zoals korianderzaad en karwij.

Tip: vervang de verse chilipepers door gedroogde varianten (die vind je in Amsterdam bij Tjins). Een mix van guajillo en ancho chili zorgt voor een fruitige smaakexplosie.