Spice First Logo
Ayurveda

Ayurveda in India (alle tips!)

Ayurveda, panchakarma, massage, specerijen

India is de bakermat van Ayurveda. Maar met de stijgende populariteit en Westerse interesse is het moeilijk navigeren in het steeds ruimere (commerciële) aanbod. Daarom Eva's insider tips ter navigatie.

Het is toch behoorlijk anders, om Ayurveda te ervaren in je eigen land of om het te ervaren in het land van origine. Ik moést dus gewoon naar India, terug naar de wortels van Ayurveda. Om met mijn eigen zintuigen, tot in mijn diepste vezels, te kunnen voelen en ervaren wat deze eeuwenoude kennis betekent en welk DNA het draagt. Om het gat te dichten tussen wat ik al jaren zie en ervaar in Nederland en hoe het wordt gezien en beoefend in het moederland. Ik wilde niet langer en alleen de theorie maar de praktijk. En wauw, wat was het waanzinnig! Een reis die nog vele vervolgverhalen krijgt.

Panchakarma

Een belangrijke reden om naar India te gaan is dat een groot aantal behandelingen in Nederland nog heel onbekend zijn of zelfs niet mogen worden uitgevoerd. Dan praat ik met name over panchakarma, zo'n beetje het paradepaardje van Ayurveda, dat al eeuwenlang wordt ingezet voor diepe reiniging en ontspanning van lichaam en geest. Pancha betekent vijf en karma betekent actie of procedure: de vijf fasen waar je doorheen gaat tijdens deze behandeling. Het is uniek in die zin dat het a) totaal niet bekend is in Europa en b) het bestaat uit preventieve, genezende en verzorgende acties voor verschillende ziektebeelden. Vaak wordt de nadruk gelegd op het detox-verhaal, want dat spreekt het meest tot mensen (de obsessie in Westerse landen is real), maar de kracht van Ayurveda zit 'm juist heel erg in weten wat iemand nodig heeft (niet wat je wil) en daarbij goed in de gaten te houden wat lichaam en geest los van elkaar aankunnen. En bijsturen waar nodig, want het lichaam geeft feedback in elk moment.

De manier waarop er in het traject (van minimaal 10 dagen tot maximaal 6-8 weken) voor je wordt gezorgd is behoorlijk uniek. Van de intake tot de behandelingen: alles is helemaal aangepast op jouw lichaam en er wordt 24/7 voor je gezorgd. Tijdens mijn bezoek aan de kliniek in zowel Bali als India was ik omringd met meerdere patiënten die allemaal ergens anders in hun traject zaten. Waar de een nog worstelde met het drinken van liters ghee en weinig kunnen eten, kwam de ander net stralend uit een abhyanga gerold of stond versteld van de impact van haar shirodhara (een continue stroom van warme olie over het voorhoofd - zó helend voor het zenuwstelsel). Het is een dans tussen flink afzien en durven vertrouwen en loslaten, maar ook stap voor stap jezelf voelen helen. 'Ik had altijd het idee dat dit echt een zware detox was, not for the faint-hearted, maar het is heel liefdevol!', deelt Anne Schouten over haar ervaring.

De meest mensen komen ermee in aanraking wanneer ze met 'onverklaarbare' of ernstige klachten lopen of een dreigende ziekte, om te herstellen van een zwangerschap of burnout of om ein-de-lijk die extra kilo's kwijt te raken. ‘There’s lots of wisdom behind every disease’, en Ayurveda durft ook te kijken naar de achterliggende boodschap van jouw dis-ease. Wat laat dit je zien? Wat willen we liever niet horen of voelen? Veel mensen komen na hun eerste ervaring met panchakarma regelmatig terug, bijvoorbeeld als tweejaarlijks onderhoud (pssst, veel celebrities schijnen dit te doen!). Je kunt het zien als een grondige APK maar helemaal afgestemd op wat jouw lichaam én geest aankunnen. Don't take it lightly, dat kan ik erbij zeggen. Dit is diepgaand en kan een intense transformatie in beweging zetten, zeker de eerste keer. Zoals Jessica dit jaar ook heeft ervaren.

Porties
Bereidingstijd
Het échte Ayurveda - wat is dat? 

Het is een grote illusie om te denken dat iedereen in India een Ayurvedische levensstijl erop nahoudt. Integendeel, de gretigheid naar Westerse invloeden en luxe is steeds meer zichtbaar. Oude kennis en tradities die ten onder gaan aan het moderne leven dat allang heeft bewezen meer kapot te maken dan ons lief is. Met als gevolg dat het gewicht van India niet alleen al zwaar weegt vanwege de miljoenen inwoners, maar ook doordat steeds meer mensen kampen met Westerse ziekten zoals obesitas en overgewicht.

Ayurveda is op vele plekken zichtbaar, maar verwatert steeds meer tot een slechte commerciële variant. De vraag is vooral: bij wie ben je écht in goede handen? Bij wie voel je de ziel van Ayurveda? Bij wie ervaar je de authenticiteit en hoe ze het ooit bedoeld hebben, duizenden jaren geleden, en ervaar je dat het nog altijd mega effectief en relevant is? Bovendien, panchakarma kan flink misgaan en heftige gevolgen hebben als je niet onder goede begeleiding bent. Mijn advies: weet goed waarvoor je komt, gebruik je intuïtie en zorg dus dat je een goed adres uitzoekt. Om deze mooie sutra erbij te halen:

'One of my Ayurveda gurus was speaking with a swami (renunciate) who was also an expert physician; he said “Most of the modern books on Ayurveda have lots of information - but the soul is missing.” What is the soul of Ayurveda? The swami said “The soul of all vedic sciences is dharma - right conduct materially and in transcendence. Diagnosing and treating diseases is a secondary purpose.”

De échte plekken - komen ze: 

Dit zijn persoonlijke tips en aanbevelingen op basis van mijn eigen kennis en ervaringen. De doktoren en experts met wie ik zelf ervaring of contact heb, of heb aangeraden gekregen van betrouwbare bronnen. India is groo-hoot, dus kijk ook vooral wie/wat past in je reisschema; van noord tot zuid. Panchakarma is absoluut NIET iets om jezelf even snel mee op te kalefateren. Dit vraagt om tijd en introspectie. En, boek op tijd!

Ayushmat Ayurvedic clinic - Pune, Maharashtra
Een Ayurvedische kliniek die sinds 1992 wordt gerund door mijn eigen leraar én Ayurvedisch dokter (in Amstelveen), Dr. Rao. Een lieve en zeer professionele Indiase 'Amma' (moeder) wie ik zelf meerdere keren per jaar bezoek voor mijn eigen gezondheid en waarvan ik weet dat ze met veel kennis (25 jaar ervaring), toewijding en integriteit werkt. Ook fijn: doordat ze zowel in Nederland als in India werkzaam is, weet ze heel goed hoe om te gaan en zich in te leven in de Westerse cliënten, klachten en ziektebeelden. Ze runt de kliniek samen met Dr. Deepa Kshire en een team van assisterende doktoren en therapeuten.
Meer info


The Raju family - Hyderabad, Telangana
Hoewel ik geen directe ervaring heb met deze familie en kliniek, volg ik ze al lange tijd op de voet (met dank aan Dylan van de fijne Vital Veda podcast). Hier wordt het authentieke Ayurveda gepractiseerd door een grote groep experts of vaidyas bij wie de kennis van Ayurveda al generaties lang teruggaat. Je kunt er terecht voor panchakarma, maar ook andere specifieke behandelingen zoals de Banana Treatment voor de voortplantingsorganen en lever, en therapieën gericht op de schildklier. Waar je ook mee komt of worstelt, het behandelplan wordt helemaal aangepast op jouw constitutie en klachten. Het enige wat ze van jou vragen is volledige overgave. Veel bekende namen vanuit de Ayurveda wereld komen hier of zijn er bekend. Het Sanskrit woord 'raju' betekent koning of koninklijk, so you can't go wrong.
Meer info

Vasanta Institute of Ayurveda - Pune, Maharashtra
Zeg je Dr. Vasant Lad, dan gaat mijn hart al smelten en verschijnt er een grote glimlach op mijn gezicht. Het is mijn grote droom om deze man hopelijk nog in dit leven te kunnen ontmoeten en van hem te leren, want er is niémand zoals Dr. Lad, 'the doctor from India' en de guru van mij́n eigen leraren. Hét boegbeeld van Ayurveda wereldwijd en degene die Ayurveda lang geleden naar het Westen heeft gebracht, beginnend in Amerika. Zijn consulten en pols-analyses zijn next level en hij neemt niet zelden ook je horoscoop (Jyotish, Vedische astrologie, mjjn tweede grote obsessie naast Ayurveda) mee in het geheel. Het liefst boek ik vandaag nog een panchakarma bij hem, want dit is de Taj Mahal onder de klinieken. Niet goedkoop, maar een unieke ervaring.
Meer info

Vaidyagrama - Coimbatore, Tamil Nadu
Aangeraden door een co-student die hier zelf panchakarma heeft ervaren en erg enthousiast was. Verbaast me niks, want de grootste namen in de Ayurvedische wereld komen hier om zichzelf te baden in behandelingen en de interne balans weer te vinden. Denk aan Vedische kopstukken zoals Dr. Robert Svoboda, Dr. Claudia Welch en Krishna Das (als dit je iets zegt, anders deze namen lekker links laten liggen). Je begeeft je niet alleen in het prachtige zuidelijke deel van India, maar ook midden in de natuur én in de handen van ware experts die weten wat er moet gebeuren en al generaties lang hun kennis overdragen en toepassen. In deze snelle en moderne wereld kan ik het steeds meer aanraden om te kiezen voor Ayurvedische klinieken en dokteren die een echte connectie hebben met de authentieke bron en dit hoog in het vaandel hebben staan.
Meer info

Ishwayaan Ayurved Centr - Pune, Maharashtra
Dit is de kliniek van mijn leraar en hoogstaand Ayurvedisch arts Dr. Shailesh S. Muli. Een ware bron van inspiratie, want deze man weet echt ontiegelijk veel van Ayurveda en het menselijk lichaam. De reden waarom hij ook een veelgevraagd schrijver is voor kranten en tijdschriften. Een paar jaar geleden heeft hij zijn eigen ayurvedische boerderij opgezet waar hij koeien fokt om biologische ghee, melk en wrongel te produceren en inmiddels groeit hij ook veel van zijn eigen kruiden en specerijen. Een geliefde plek voor studenten om te leren maar ook veel Nederlandse patiënten komen bij hem voor diepgaande behandelingen en hun zoektocht naar een betere gezondheid. Hij is niet alleen gespecialiseerd in panchakarma, maar ook in fertiliteit.
Voor meer info, mail ons

'Don't take it lightly, dat kan ik erbij zeggen. Dit is diepgaand en kan een intense transformatie in beweging zetten, zeker de eerste keer'

Ayurveda & Beauty

Kama Ayurveda
Mijn lievelings Ayurveda-producten met een beetje gevoel van glamour (já, dat is vaak niet het geval) haal ik bij dit merk. Favorieten zijn Jwalini (met kardemom!) als gezichtsolie, Rose Floral Water om mijn pitta huid te kalmeren (verkoelend!) en hun kokosolie - even gillen van enthousiasme- is echt de beste die ik ken. Bij veel stress kan ik hun Sugandadhi aanraden (smeer je voeten in vlak voor het slapen!) en na de zwangerschap is Dhanwantaram tailam echt een reddende vloeibare engel. Als we het aan de Indiase vrouwen vragen dan zijn alle kumkumadi producten (saffraan!) onmisbaar, zo zwéren ze dat dit ze voor eeuwig jong houdt. En de Nalpamaradi (kurkuma!) die een ware glow geeft, iets wat vaak voor bruiloften en feesten wordt gebruikt.

Forest Essentials Ayurveda
Als Vogue India het zegt dan... ga je er dus heen. En zo stond ik op de stoep van deze poepie chique winkel in Mumbai. Als het ons belooft dat we er op ons zestigste nog steeds zo uitzien als oprichtster Mira Kulkarni, holy smokes. Wat ooit begon met kaarsen en handzeep is uitgegroeid tot meerdere collecties van hoogstaande Ayurvedische producten die te vinden zijn door heel India en sinds kort ook in Londen.
Haar doel is om de producten zo natuurlijk en vers mogelijk te houden (net zoals specerijen!). Fijn: ze hebben ook handige hand-size pakketjes voor in de koffer. Een heerlijke luxe oase tussen alle Sanskriet gebeden en tempels door.


Andere favorieten

Anokhi
Vraag bekende Westerse mensen in India waar ze graag winkelen en geheid dat deze naam boven komt drijven. De prints, de stoffen, de silhouetten en details. Met gierende banden stopte onze taxi-chauffeur in Mumbai pal voor de deur, zodat we onszelf zo snel mogelijk in de waanzinnige prints (én airconditioning) konden wanen. Alles hier laat zien dat ze met liefde en passie de oude ambachten en modetechnieken van India in leven willen houden. Je vindt hier kleding, accessoires en een klein aantal interieur items. Als je niet van kleur en printjes houdt, dan kun je deze tip lekker overslaan.

Kijk snel


FabIndia

India heeft fantastische markten, maar dit blijft een bekende stop voor velen in India. Waarom? Dit is dé verzamelplek voor het design werk van veel individuele talenten. Van home accessoires tot kleding, badkamerproducten en etenswaren. Van traditionele prints en vormen tot nieuwe en moderne items en invloeden. Niks geen trends of hip spul, maar tijdloos mooi en kwalitatief goed. Je kunt hier uren neuzen en voor goede prijsjes van alles inslaan. Mijn leraar, om maar een voorbeeld te geven, komt hier dus elke keer terug om zijn favoriete overhemden te halen, die allemaal OCD-netjes op kleur hangen.

Kijk snel

Raw Mango

Ik hou niet van rauwe mango, behalve deze! Wat een waanzinnige toffe brand, vooral ook de visuals. Die stoffen! Die kleuren! Die details! De mode-industrie in India staat volop in bloei en weet haar invloed wereldwijd te verspreiden. En dat zie je terug in de makers en ontwerpers die op unieke en eigengereide wijze Oost en West weten te mixen. Dit is traditioneel India met een vleugje street smart en Venus-y schoonheid. Van waanzinnig mooie saris tot kurtas en blouses, maar ook leuke tops. Niet goedkoop, maar een waardige investering. Of gewoon om je ogen goed de kost te geven. Hun winkels zijn te vinden in de grote steden zoals Bengaluru, Chennai, Hyderabad, Mumbai en New Delhi.

Kijk snel