Spice First Logo
Ayurveda

Verse gember vs. gedroogde gember

‘Zal ik verse of gedroogde gember gebruiken?’ wordt ons regelmatig gevraagd. Geen gekke vraag, want de twee zijn inderdaad heel verschillend. En dat zit ‘m niet alleen in de vorm en wel/niet gedroogd.

Het proces van het drogen van de gemberwortel veroorzaakt een chemische reactie die de twee ook echt chemisch verschillend maakt. Ze hebben allebei een heel andere werking op je lichaam. Daarom zegt Ayurveda: afhankelijk van het seizoen en het gewenste effect kunnen beide soorten als remedie worden gebruikt. Het draait allemaal om voor WIE, WANNEER én HOE.

Porties
Bereidingstijd
Gemberpoeder
  • Droog, licht, scherp en verhittend  
  • Best te gebruiken in de koude en vochtige seizoenen en omstandigheden (lente en winter).  
  • Droge gember is veel heter dan verse gember en kan daardoor het spijsverteringskanaal irriteren (bijv bij maagzweren). Het heeft niet hetzelfde kalmerende en voedende effect als verse gember, maar verhoogt de warmte en droogte in het lichaam wat handig is voor bepaalde kwalen zoals slijm en verstopping.
  • Helpt om je eten beter verteerbaar te maken, handig voor mensen met een trage spijsvertering (Kapha dosha).
  • Laat de poeder links liggen als je snel last hebt van; warmte (incl hot flashes), een dunne waterige ontlasting, roodheid en geïrriteerdheid in de huid, kort lontje of ongeduld, rode en droge ogen, droogheid in het algemeen (huid, haar, nagels, ogen), maagzuur, zweertjes, veel zweten.
  • Vooral goed voor Kapha dosha.

Verse gember
  • Sappig, zwaar en verwarmend (veel minder scherp en heet dan ‘t poeder)
  • Alleen verse gember heeft door de vluchtige oliën van de wortel een ontstekingsremmende werking. Droge gember niet, door verdamping van de etherische oliën. Het sappige hydrateert en voedt ook lichaamsweefsels.
  • Volgens TCM (Traditionele Chinese Medicine) koelt verse gember je af en is het zeer effectief voor koortsverlaging.
  • Is minder heftig voor Pitta types dan gedroogde gember. Maar alsnog, gember is een verwarmende specerij dus gebruik in de zomer met mate. Als je Pitta Dosha bent, vermijd dan het dagelijks gebruik van gember en beste alleen in de vroege ochtend. Bekende Pitta-klachten van te veel warmte zijn: ‘Na een tijdje ging de warmte in mijn maag over in een zuur gevoel. Mijn maag draaide een beetje om.’ Of:  ‘Mijn ogen en huid voelden droger en sneller geïrriteerd (rood).’

'Droge gember is veel heter dan verse gember en kan daardoor het spijsverteringskanaal irriteren'

Simpele home remedies met gember

Kauw voor elke maaltijd op een stukje verse gember met wat zout en citroensap om de spijsverteringssappen te laten stromen.

Neem na de maaltijd een mix van 1 tl verse gembersap en limoensap. Dit helpt wanneer je last hebt van gas, constipatie en pijn in je onderbuik.

Vermijd een jetlag door een uur voor aankomst een “00” capsule te slikken met droge gemberpoeder.

Probeer deze siroop voor een zere en/of verstopte keel: Meng 1/2 geraspte verse gemberwortel, 1/4 theelepel gedroogde kurkuma en 1/4 theelepel zwarte peper met 1 theelepel rauwe honing. Lik langzaam gedurende 15 minuten en herhaal tot drie keer een dag. - Joyful belly

Snel opgeblazen? Gassy? Neem een halve theelepel ajwain en zout met warm water, 45 minuten na de maaltijd.

Op koude dagen is een warm bad met gember en baking soda een van de beste manieren om je hele lichaam op te warmen, de bloedsomloop te stimuleren en de stofwisseling op gang te brengen. Meng 1/2c cup gember en ½ cup baking soda in een heet bad.

Afternoon dip? Maak dan deze homemade versie van Gatorade(tm) (energy drink). Een kop warm water met een snufje zout, ½ tl suiker en een partje limoen.

Meng een paar druppels boswellia-olie, ¼ theelepel zout en 4 druppels etherische olie van pepermunt in 1 kopje gedestilleerd water om een mondspoeling te maken. Dit helpt bij een slechte adem veroorzaakt door tandvleesaandoeningen of spijsverteringsproblemen (recept Deepak Chopra).


* Remedies van Dr Vasant Lad