Spice First Logo
Essay

De Lekkerste (Amandel) Croissants Haal Je Hier

Spices & Brood

Sommigen namen een pup (snap je: tik tok, de avondklok), sommigen een piano, en anderen namen een baby, en ik? Ik nam een zuurdesemstarter. Inclusief bakker.

Want als je het bakken overlaat aan mij kan je beter alvast een brood bestellen bij de bakker op de hoek. Ik meen het. Mijn starters raken steevast ondervoed en lijden een stille dood ergens achter een verfrommeld stuk kaaspapier. Zelfs de desemcursus bij thuisbakker Lotje was tevergeefs. Daar werd mijn interesse vooral geprikkeld post-oven en post-plop. Het moment van aanvallen, wijn slurpen en brood breken: dát is mijn cue. Wanneer het brood warm is en knettervers. De korst het hardste kraakt; de binnenkant klef en dampig. Ernaast een gekoelde Beaujolais of Cab Franc. Want wat een fijne combi is dat! Wijn en brood. Een huwelijk tussen een zooitje wilde gisten. Levendig en zuur als de vroege lente.

Porties
Bereidingstijd
hand reaching for a cup of coffee and cardamom bun

Goed. Ondanks die cursus bak ik er nog steeds weinig van. Het is geen kwestie van kunnen. Want als ik me er toe zet, rolt er zo een focaccia met rozemarijn uit mijn combi-geval, kardemom buns en wat al niet. Het punt is, ik wil het niet.

Werken met desem, is precies dat: werken. Noeste arbeid. Letterlijk aan de bak. Blokkenschema’s, timen, precisie, en geduld. Alles waar ik geen aanleg voor heb, zo vertel ik mezelf, en waardoor ik me een slaaf voel van mijn brood. Achter tralies van korst en gluten. Ga ik een dagje brood bakken, dan voel ik me gegijzeld in mijn eigen huis. Lockdown of niet (aan alle yeasty boys en girls, ik snap waarom jullie NU JUIST je bak-roeping hebben gevonden) ik bepaal zelf hoe lang ik me bezighoud met mijn pandemische activiteiten. Hoe lang ik ga wandelen en hoe lang ik mezelf verlies in het enige gesprek van de dag (hoogstwaarschijnlijk met de barista tijdens desbetreffende wandeling). Niet mijn brood en de TLC die het om het uur nodig heeft; lees kneden. Want dat vertelt niemand je: hoe high maintenance zo'n desembroodje is. Hoeveel verantwoordelijkheid het met zich meebrengt. Angst. Paniek. De hele mikmak. Je begint je zelfs af te vragen of je niet beter voor die pup of baby had kunnen kiezen.

Dus jongens, tabee, ik stop ermee.

Brood koop ik bij de bakker. Lekker ontspannen.

hand reaching for a cup of coffee and cardamom bun

En omdat ik dat al een hele pandemie doe én vrienden heb die net als ik een goede korst van levensbelang vinden, en dus vrolijk meescouten, heb ik de ultieme bakkerslijst voor jou.

En geloof me: ik, als mevrouw ‘eet liever een heel brood, van kontje tot kontje, dan een reep chocolade’, weet waar ik het over heb. Sterker nog, brood is mijn love language.

Toen ik mijn huidige vriend voor het eerst zag op zijn studio, was mijn grote move het delen van een brood (thanks Café Keppler). Met mijn blote handen trok ik het in twee stukken uit elkaar (zoals ik met hem had willen doen). Maar niet heus. In werkelijkheid was er een mes, een ongemakkelijk geaarzel en niet eens een dank je wel. Kon hem niet op Instagram vinden, was zijn naam vergeten en kwam hem daardoor pas maanden later tegen.

Dat mijn flirterige poging wel heeft gewerkt blijkt uit de broden die we nog steeds samen breken. Beter nog, hij bakt zelf brood. Voor mij. Van flatbreads met venkelzaad, brioche voor spicy aloo tikki burgers tot klassieke zuurdesembroden. En tegenwoordig ook..

Croissants! Als ze gevuld worden met een soort amandelspijs (frangipane) van boter, suiker, amandelen, citroenzest en ‘n lekkere drup vanille(extract), nou dan kan je me opvegen. Zooooo lekker.

Leuk weetje: niet geheel toevallig betekent frangipani letterlijk ‘brood breken’. Frangi ‘breken’ + pani ‘brood’. Kennelijk was er ooit een Italiaanse familie die Frangipani heette en brood uitdeelde aan de armen in tijden van hongersnood.  

Heb je nou geen frangipani-man of –vrouw in huis en woon je in Amsterdam – dan kan je hier de allerlekkerste amandelcroissants en de sappigste (desem)broden kopen. Alsjeblieft, de bakkerslijst:

(Desem)brood

Fort Negen (spelt met gierst! En soms hebben ze een stol met rum, kaneel, kardemom en veel amandelspijs)

Ulmus

Broodbakkerij Ex (de miche: voor altijd)

Stretch and fold (sesamzaadjes inhet deeg)

Stadsbakkerij As (olijvenbrood hmmm)

Bakkerij Mater

Bakkerij de basis (op de Nieuwmarkt, alleen op zaterdag)

 

Speciale broden

Wims (rozemarijn focaccia, de lekkerste ooit. Zaterdagochtend op de Noordermarkt)

Van der Veen (babka’s, buns, maanzaad-amandelcroissants, cruffins)

 

(Amandel)croissants

Gebroeders Niemeijer

Fort Negen

Grammes

Kuyt

Le Fournil de Sébastien

Ulmus

 

Stokbrood

Gebroeders Niemeijer

Le Fournil de Sébastien

 

Brioche

Levain et le vin (kaneelbrioche)

 

Buns

4850 (voor deze kardemombun fietsen we met liefde om)

Selma’s

Public Space

 

Desempizza

Europizza

Nnea