Spice First Logo
Recipe

Gegrilde Panzanella met Komijn

pimentón de la vera • komijn • za'atar

In een vruchtbare vallei in het Wilde Westen van Spanje, maken ze een paprikapoeder met een diepe rokerigheid. Het heet pimentón de La Vera en met de kleinste snuf, geef je alles (panzanella!) een sneaky vlezigheid.

Dat naar zaagsel smakende rode poeder dat je tante over de gevulde eitjes strooide om het wat kleur te geven; is dát paprika? Welnee. Dat is een goedkoop vulproduct uit de supermarkt - waarschijnlijk afkomstig uit China- en smaakt in de verste verte niet naar paprika.

Maar reis je naar de Spaanse La Vera vallei ten westen van Madrid (zei het via een blikje van het spul) dán proef je hoe paprikapoeder bedoeld is: vol, gelaagd en onwijs rokerig.

Elke herfst worden de paprika's, die oorspronkelijk zijn overgekomen uit Latijns-Amerika met Colombus in 1493 en nu al honderden jaren worden verbouwd in La Vera, geoogst en gedroogd op rekken, en gerookt boven smeulende vuren gestookt met het hout van de lokale eik. Nadat al het vocht langzaam uit de paprika's is gehaald, worden ze gemalen en gezeefd in een gigantische machine die eruit ziet als een flipperkast. Dit proces wordt zo'n zes keer herhaald zodat er een fijn, soms pittig, poeder overblijft met een vuurrode kleur.

In Spanje is paprikapoeder - zowel gerookt, zoet als pittig - het bloed dat door de aders van de cuisine stroomt. Van de chorizo tot de patatas bravas. Zelf gebruik ik pimentón de La Vera vooral als een hack om vegetarische gerechten het comfort te geven van een stukje rokerige chorizo of wat uitgebakken zoute, pancetta. En dat is eigenlijk heel simpel, je hoeft er alleen wat brood(kruim) voor op te bakken met genoeg zout, olijfolie, de pimentón en een beetje knoflook. Dezelfde techniek vind je terug in deze panzanella, maar gebruik ik ook voor pasta's en soepen.

Porties
2
Bereidingstijd
10 min.
a variety of ground spices

Ingrediënten

4-6 dikke sneden zuurdesem, in vierkantjes gesneden

6 el extra vierge olijfolie

1/2 tl pimentón de la vera (gerookt paprikapoeder)

20 zoete (roma)tomaatjes, in kwarten

1/2 rode ui, in hele dunne halve ringen

1 avocado, in blokjes

1 1/2 tl balsamicoazijn

1/2 tl sherryazijn

1 tl honing

1 1/2 tl komijnzaad

1 tl za'atar

Brood grillen
Hussel het brood samen met 2 el olijfolie, een goede snuf zout en het paprikapoeder. Rooster op de grillstand van de oven (of in de pan) in ca. 8 min. goudbruin, schep het halverwege even door.
Dressing maken
Verdeel de tomaatjes, rode ui en de avocado over een ruime kom en besprenkel met de balsamico- en sherryazijn, honing, snuf zout en 4 el olijfolie. Hussel alles voorzichtig door elkaar zodat de dressing in de tomaten trekt.
Rooster de komijn
Zet een pan met een dikke bodem op laag vuur en voeg de komijnzaadjes toe. Rooster ca. 2 min. tot je de aroma's begint te ruiken. Haal van het vuur en voeg de zaadjes toe aan een vijzel. Stamp een paar keer zodat de komijnzaadjes vrij grof blijven. Voeg toe aan de salade, samen met de za'atar.
Brood toevoegen aan de salade & serveren
Voeg het krokante brood toe en hussel alles nog eens een keer goed door elkaar. Proef of de salade in balans is, voeg eventueel meer azijn, zout, honing of olie toe. Serveer direct, anders verliest het brood zijn bite.
a variety of ground spices

"pimentón is een hack om vega gerechten het comfort te geven van een stukje rokerige chorizo."

Een panzanella kun je heel makkelijk aanpassen naar jouw smaak, ga los met kappertjes, of juist niet, voeg feta of een bol burrata toe, ga los met verse kruiden, een paar vers geplukte korianderzaadjes (of vlierbloesemkappertjes) - it's up to you! 

Foto: Unsplash