Spice First Logo
Recipe

Fruit Kardemom-Custardtaart (Galatopita)

Vanille • Kardemom • Kaneel

Alles komt in fases. En op dit moment zit ik van kop tot teen in iets wat ik later de ‘filodeegfase’ zal noemen.

Filodeeg wordt gemaakt van bloem, water en olie en is flinterdun. Deeg size zero zeg maar. Het is ook een stuk minder vet, rijst niet tijdens het bakken, maar krokant dat het wordt. Buitenaards.

In theorie kan je het zelf maken, maar in de praktijk koop je het uit het vriesvak (voor gebruik even ontdooien in een vochtige theedoek! Anders heb je kans dat het deeg uitdroogt en afbrokkelt) van de supermarkt of op een rol uit de koeling van de turk.

Terug naar mijn filofase, die begon met fetaflappen die ik voor een cateringklus moest maken, toen kwam de volwassen spanakopita-variant (zie hier het recept) met kaneel en olijven, en nu moest er ook iets zoets komen: Galatopita! Of is het een variant op Bougatsa? Allebei Griekse ‘milky puds’ (melkpudding) waar knapperig filodeeg en custard de hoofdrol spelen.

De Spice First variant heeft extra veel filo-rozen met kaneel, gemarineerd zomerfruit met kardemom (gebruik altijd de binnenste zwarte zaadjes als je ze zelf maalt. Liever poeder kopen? Die van Pit & Pit is prachtig aromatisch. Denk aan eucalyptus en citroenbomen) én hij lekt niet. Ik haat het als mijn custard uit mijn springvorm loopt, vandaar de ovenschaal. Onder het mom feilloos koken met filo.

Wil je liever andere specerijen gebruiken? Of ander fruit? Doen! Denk aan rozenwater, gehakte pistache en frambozen.

Porties
6
Bereidingstijd
60 min
Kardemom custardtaart met pruimen en blauwe bessen (Galatopita)

Ingredienten

10 vellen filodeeg (of minder als ze heel groot zijn), ontdooid

150 g roomboter, gesmolten

2 tl kaneel

125 g blauwe bessen (ontdooide diepvries bessen werken ook)

6 pruimen, ontpit en in parten gesneden

1 citroen, sap en zest

1 1/2 tl vanille-extract

1 tl versgemalen kardemom

Honing of ahoornsiroop naar smaak (proef het fruit en oordeel hoe zoet je het zelf wil maken) 1 el custardpoeder

2 eieren

2 eidooiers

250 ml (haver)melk

125 ml slagroom

Maak de filo-rozen
Verwarm de oven voor op 200˚C. Pak steeds één vel filodeeg, leg de rest van de vellen onder een vochtige theedoek zodat ze niet uitdrogen. Bestrijk ieder vel filodeeg met roomboter -vergeet de hoekjes niet- en bestrooi met een snuf kaneel. Breng de lange kanten naar elkaar toe als een gevouwde waaier en rol het deeg dan op zodat je een soort slakkenhuis krijgt (of een roos, dat klinkt lekkerder). Leg de deeg-rozen in een 27 x 18 cm ovenschaal en bak in 20 min. goudbruin en krokant.
Marineer het fruit
Marineer ondertussen in een kom de blauwe bessen en pruimen met de citroenzest, sap van een halve citroen, een 1/2 tl van het vanille-extract, kardemom, honing en custardpoeder.
Maak de custard
Doe de eieren, eidooiers, (haver)melk, slagroom, vanille bij elkaar in een kom en roer goed door met een garde.
Voeg alles samen
Beetje gek, maar haal de krokante filo-rozen voorzichtig uit de ovenschaal. Vul de ovenschaal met 3/4 van het fruit en giet de helft van de custard eroverheen. Plaats dan de filo-rozen op en in het custard-fruitmengsel, zo blijft het deeg krokant. Bedek met de rest van het fruit en de custard. Verlaag de temperatuur van de oven naar 180˚C en bak in 25-30 min. gaar.

Wil je liever andere specerijen gebruiken? Of ander fruit? Doen! Denk aan rozenwater, gehakte pistache en frambozen.