Spice First Logo
Recipe

Kurkuma Citrus Cake

fancy kurkuma

Niks. Meer. Aan. Doen. Zo zeiden de spice vrienden in koor, nadat ze een hap namen van deze kanariegele amandelcake. Zo fris. Het lijkt wel meringue taart maar dan met de textuur van sorbet op een lentedag.

Citrus Feest

Als je écht goede kurkuma koopt is de smaak helder, verfrissend en bloemig. Misschien zou je er zelfs citrus in kunnen proeven. En precies die smaak wilden we vieren met deze cake. Een cake die zich vol heeft gezogen met liters lente. Een cake die zelf een citroen had willen zijn. En er ook zo uit ziet. Want jongens, en meisjes, ja jullie ook, kijk even naar die kleur! Barstensvol sap, zest, en spetterende olijfolie, en in de verte, als je goed proeft en even je ogen dicht doet, vind je vleugjes van citroenbomen op Sicilië.

Kurkuma kopen

Het recept is simpel. Een natte en droge mix komen samen met een beetje geklop en geroer. De crux zit hem in de kwaliteit van de kurkuma. Kies kurkuma die qua kleur neigt naar oranje, dan zit er meer curcumine in. Dat is de werkzame stof die gevierd wordt om zijn ontstekingsremmende kracht. En niet onbelangrijk: gebruik een olijfolie waar je ook je brood in wil dippen, je proeft hem namelijk echt.

Porties
8
Bereidingstijd
60 min
Yellow kurkuma lemon cake on wooden board
Ingredienten

80 g bloem

50 g amandelmeel

1/2 tl zout

1,5 tl kurkuma

1/2 tl bakpoeder

1/8 tl baksoda

150 g kristalsuiker + extra om te bestrooien

1 1/2 ei

2 citroenen, sap en rasp

120 ml extra vierge olijfolie

100 ml havermelk

Garneren met 3 plakjes citroen

Recept
Voorbereiding
verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakeblik met bakpapier.
Meng de droge ingrediënten
meng in een ruime kom de bloem samen met het amandelmeel, zout, kurkuma, bakpoeder en -soda.
Klop de natte ingrediënten
klop op de hoge stand van een elektrische mixer de suiker, eieren en citroenzest op tot een romig, lobbig geheel, zo’n 5 min. Voeg de olijfolie in een dunne straal zachtjes toe terwijl de mixer nog aanstaat. Zet de mixer nu op z’n laagste stand en voeg de havermelk en het citroensap toe.
Nat + droog
doe het kurkuma-bloemmengsel bij het natte mengsel, en klop rustig tot zich een beslag vormt.
In de oven
giet het beslag in het cakeblik en versier met 3 dunne plakjes citroen (zonder pitjes) en bestrooi met een beetje suiker. Zet in de oven en bak in ca 45 min. Gebruik een prikker om de gaarheid te testen: komt de prikker er schoon uit zonder cake-plaksels dan is hij klaar. Zo niet: bak nog eens 10 min.
Yellow kurkuma lemon cake on wooden board

De key: gebruik goede kurkuma!

Tip: vervang de citroen door een andere citrusvrucht of experimenteer met rabarber.