Spice First Logo
Ayurveda

Mijn Ayurveda: 'De relatie met eten is enorm verbeterd'

Interview, Ayurveda

Onder de naam 'Emeralds Infinity' danst Esmeralda Klaassens (32) over de wereld met als belangrijkste holistische wapens: Kundalini yoga, massage en sinds kort meditatiekussens gemaakt van hemp.

Routines & Remedies

Wat betekent Ayurveda voor jou?
‘Voor mij is het een bepaalde levensstijl. De manier waarop ik mijn leven inricht met yoga, eten, het aanhouden van een slaapritme, bewust zijn van hoe ik met mensen omga, hoe ik ben in relaties. Het doel is om in alignment te komen met mijn hogere zelf door te doen wat het beste werkt voor mijn systeem. Zo is mijn bewustzijn rondom eten ook heel erg veranderd. Dankzij de Ayurvedische kennis kan ik mijn dieet aanpassen naar mijn dosha (mind-body type) of hoe ik me voel en wat ik nodig heb. Maar ik ga nu ook niet meer douchen na een maaltijd sinds ik weet dat dat de spijsvertering belemmert. Het zit 'm in heel veel verschillende kleine en grote dingen.'

Hoe lang ‘beoefen’ je het nu?
Ik hoorde er zeven jaar geleden voor het eerst over tijdens een yoga teacher training waar ik leerde over de drie doshas Vata, Pitta en Kapha. Maar dat is nooit echt blijven hangen en heb er verder ook niks mee gedaan. Pas toen ik een tijdje samenwoonde met Eva heb ik veel meer praktische tools en concrete tips geleerd. Ik hoor soms Eva’s stem in mijn achterhoofd, bijvoorbeeld wanneer ik stiekem een middagdutje wil doen of ‘s avonds te laat ga eten (lacht)’

Snappen de mensen om je heen Ayurveda of wat je (ermee) doet?
‘Mijn vrienden en geliefde wel, maar mijn familie totaal niet, die hebben een meer Westerse kijk op gezondheid en levensstijl. Zij zijn helemaal niet bezig met gezonde voeding en koken amper. Ze zorgen voor zichzelf op een andere manier dan hoe ik het voor ogen zie en denk dat goed is. Vroeger vond ik uit eten gaan heel leuk en gezellig, maar door Ayurveda vind ik het nu veel fijner om zelf te koken. Ik heb ooit twee maanden in een ashram in Australie gewoond en stond daar vaak in de keuken waar ik Ayurvedisch heb leren koken. Als je eenmaal door hebt dat alles energie is, dan wil je ook de juiste energie in het koken en eten stoppen. Je bent wat je eet, dat is zo’n intieme relatie.’

Wat is je ochtendroutine?
Meestal sta ik ergens tussen 6 of 7 op (snoozing is losing!) en probeer dan niet meteen mijn telefoon te pakken, maar heel bewust en in mezelf de dag te beginnen. Dat betekent eerst tong schrapen, tanden poetsen, oil pulling en koud douchen om mezelf te reinigen en alles wakker te schudden (ik heb best wat kapha in mijn systeem) en ervoor te zorgen dat alles open staat in mijn lichaam en geest. Daarna drink ik een kop heet water, neem een magnesium supplement en begin aan mijn meditatie en yoga practice. Ik beoefen al jaren kundalini yoga wat een belangrijk fundament is voor mij. Rond half 10 ga ik ontbijten. Soms is dat ‘slechts’ een kop cacao, een andere keer brood of warme havermout met vegan melk. Ayurveda heeft me geleerd om veelal warm te ontbijten, daar probeer ik me aan te houden, zeker als Kapha type. Maar in de zomer hoeft het niet altijd. Een paar jaar geleden deed ik aan intermittent fasting en sloeg mijn ontbijt altijd over, maar dat deed ik uit hoop om af te vallen. Maar ik merk dat het eten van drie kleine porties per dag heel goed werkt voor mij.’

Waar heeft het je mee geholpen?
Mijn relatie met eten is enorm verbeterd. Ik had altijd erg last van emo-eten en voelde me vervolgens heel schuldig over wat ik at. Nu weet ik dat ik ook mag genieten van lekker eten en dat er geen schaamte op hoeft te zitten. En parallel aan dat proces is ook mijn relatie met koken vooruit gegaan en begin ik het steeds leuker te vinden. Laatst was ik op een Kundalini retreat in Oostenrijk waar ik drie dingen moest opschrijven die ik graag wilde veranderen en op nummer één staat nog altijd dat ik beter en gevarieerder wil leren koken. Dat betekent meer energie stoppen en me verdiepen in bepaalde recepten en kooktechnieken én hoe ik bijvoorbeeld kan kokkerellen met specerijen.’

Welke guideline(s) sla je graag in de wind?
‘Ik vind abhyanga heerlijk om te doen, maar als massagetherapeut werk ik al de hele dag met lichamen en olie waardoor mijn eigen behoefte aan abhyanga in mijn dagelijkse routine minder is. Ook heeft Ayurveda bepaalde ideeën over kundalini, zo zou het niet aan te raden zijn voor Vata en Pitta types, maar daar ben ik het niet mee eens. Ik denk dat voor alle practices geldt dat je bij jezelf moet voelen of resoneert of niet, en dat is iets heel persoonlijks. Of het nu uit nieuwsgierigheid of ter inspiratie is, probeer het gewoon. En als je er niks bij voelt, is het niet jouw pad. Ik geloof wel dat je dingen eerst moet proberen.’

Porties
Bereidingstijd
Mijn Specerijen

Wat is je favoriete Ayurvedische recept (met specerijen) of go-to ingredient?
‘ZOETE AARDAPPEL! Alles met zoete aardappel. En mijn favo recept - maar niet Ayurvedisch - is een wrap met olijven, tomaat, een beetje bieslook, broccoli-kiemen, avocado, tofu en hummus.’

Waar koop je je specerijen?
‘Eva koopt ze meestal voor mij en neemt ze dan mee. Dan zegt ze heel subtiel ‘zeg, heb je niet wat kurkuma nog?’ of ‘Es, waar is je kaneel?’ Soms krijg ik ze ook van vriendinnen. En als ik ze zelf koop dan hobbel ik graag even binnen bij de toko en voornamelijk Saeed’s Curry House in Amsterdam-Oost.’

Wat heeft Ayurveda je geleerd over specerijen?
Dat je ze altijd moet verwarmen en beter aan het begin van het gerecht kan toevoegen en dat doe ik nu dus ook braaf. Lekker met ghee of kokosolie. Ik heb geleerd dat ze helpen om een disbalans in je lijf te voorkomen of juist herstellen en zijn goed voor je spijsvertering. En wanneer ik ziek ben gebruik ik meer gember of kurkuma. Specerijen zijn sowieso lekker om mee te koken, maar ook echt een remedie. Vaak vraag ik aan Eva wat ik nodig heb voor bepaalde kwalen.’

Wat is je favoriete specerij en waarom?
‘Ik wilde kaneel zeggen want de smaak is lekker zoet, het past overal bij en geeft een fijn verwarmd gevoel van binnen. Het zit vrijwel altijd in mijn ontbijt. Maar momenteel vind ik gerookte paprika ook heel lekker, bijvoorbeeld op mijn guacamole of hummus. Een beetje spicy, maar ook zoet.’


'Specerijen zijn sowieso lekker om mee te koken, maar ook echt een remedie'

Tips & Tien Minuten  

Waarom denk je dat Ayurveda zo waardevol is in het moderne leven van vandaag?
‘How you digest is how you feel. Alles wat je eet en binnen krijgt, moet wel goed verteert worden en dat voel je dan ook in je hele zijn. Als je echt let op wat je eet, hoe je eet en wanneer je eet en dit ook weet af te stemmen op jouw unieke constitutie, dan houd je je Agni (verteringsvuurtje) goed brandend en blijft het motortje draaien waardoor je ook meer energie hebt en lekker in je vel zit. Dat is ook hoe ik mijn leven wil leiden: lekker in mijn lichaam en met een vrije geest. Als ik een hele dag slecht heb gegeten met veel suikers, dan betaal ik de volgende dag een hoge ‘energierekening’.’

Wat is de eerste of gemakkelijkste stap om meer Ayurvedisch te leven?
‘Ik zou zeggen: meditatie eerst. Dat klinkt meteen als een moeilijk stap, maar het is eigenlijk de basis. Ga elke dag even zitten, al is het maar vijf of tien minuten, en voel wat er in je afspeelt. Hoe bewuster je van jezelf en het leven wordt, hoe bewuster je alles wil gaan doen in je leven. Hoe je werkt, praat, eet en met mensen omgaat. Het begint allemaal met jezelf leren kennen van binnen, je eigen innerlijke landschappen.’

Vertel! Wat zijn jouw top 3 Ayurvedische tips die voor jou goed werken of hebben gewerkt?
1. Door de dag heen warm of heet water drinken, geen koud water (ik geef mijn cliënten ook altijd warm water na de massage).
2. Vroeg in de avond eten, het liefst 4 uur voor ik ga slapen, zodat mijn lijf genoeg tijd heeft om te verteren voordat het in slaapmodus gaat.
3. Geen vlees eten want ik ben voor het principe van ‘Ahimsa’ wat staat voor geweldloosheid en eerbied voor al het leven. Ook voel ik me er minder opgeblazen en zwaar door. Ga maar eens mediteren als je een biefstuk hebt gegeten - very grounding but you’re not rising up (lacht).’  

Meer weten of Esmeralda of een massage boeken? Je vindt hier meer info.