Spice First Logo
Recipe

Pasta met Sjalottensaus en Ayurvedische Pangrattato

Korianderzaad • Venkelzaad

Porties
2
Bereidingstijd
30 min
Ingredienten


200 g pasta (penne of oriechette)

150 g sjalot (ongeveer 3 grote sjalotten), schoongemaakt en in ringen

1 el roomboter

3 el olijfolie

1/2 tl venkelzaad

1 tl korianderzaad

1/4 cup zonnebloempitten

2 el gebakken uitjes, uit een potje

1 venkel, in stukken gesneden net zo groot als de pastavorm die je gebruikt

100 g palmkool, in stukken gesneden

1 citroen, voor de zest

Pasta prep + sjalotten karameliseren
Kook de pasta in goed gezouten water (zo zout als de zee) volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. Bewaar het kookvocht voor later. Verhit ondertussen een koekenpan en karameliseer de sjalotten in de boter en olijfolie in ca 10 min. Roer voortdurend en zorg dat de sjalotten niet te donker worden. Zet apart.
Maak de Ayurvedische 'pangrattato'
Rooster op laag vuur in een andere pan de specerijen en zonnebloempitten. Voeg na 1 a 2 min. de gebakken uitjes toe (die uit een pot) en rooster nog eens 1 a 2 min. Laat het niet verbranden! Vijzel alles samen met een snuf zout tot een grof strooisel, dit is de pangratatto maar zou je ook als dukkah (Egyptisch specerijen-notenmengsel voor over salades en om brood met olie in te dippen) kunnen gebruiken.
Bak de groenten
Bak ondertussen de venkel en palmkool in de overige 2 el olijfolie. Voeg na 5 min. de ahoornsiroop toe en bak nog 1 min. Voeg zout naar smaak toe.
Sjalottensaus blenden
Doe de gekarameliseerde sjalotten in de blender of kom van een staafmixer en voeg er de helft van de pangrattato bij en 2 el pastawater. Blend tot een gladde saus.
Mengen
Voeg de sjalottensaus toe aan de groenten en meng met de pasta en 2 a 4 el kookvocht om de saus te verdunnen. Serveer de pasta met een eetlepel pangrattato per persoon en citroenrasp. Lekker met groene kruiden en bladgroen zoals rucola.