Spice First Logo
Recipe

Rabarbertaart met Frangipane, Kardemom en Rozemarijn

Kardemom • Vanille • Gember • Kaneel

De lente smeekt je om rabarber te kopen en er, zolang de voorraad strekt en de stengels van het land komen, er volop mee te koken. Hartig of zoet, als je er maar iets mee doet.

Trap het rabarberseizoen af met een portie geroosterde stengels uit de oven. Bestrooi de rabarber met wat suiker, vanille (vers is natuurlijk het allerlekkerste, maar een dopje extract kan ook geen kwaad), kardemom en eventueel een kneepje sinaasappelsap.

Rooster een kwartiertje in de oven op 180°C en versier er je yoghurt mee in de ochtend, of besmeer een stuk toast met kaymak, ricotta of roomkaas (als het maar wit en romig is) en beleg rijkelijk met de rabarber. Voila een toast-taartje.

Voor de verder gevorderde rabarbereter kun je dit allemaal overslaan en direct deze taart bakken. De rozemarijn in het deeg werkt dus echt heel goed samen met de kardemom en het verslavend zure van de rabarber.

Porties
Nooit genoeg
Bereidingstijd
90 min
Ingredienten
Voor het deeg

250 g bloem
125 g ongezouten boter (koud) 
75 g suiker
1 ei
1 el rozemarijn, fijngehakt
1 kleine el kardemom, gemalen
snuf zout

Voor de frangipane

150 g amandelen, geroosterd
125 g boter
100 g suiker
2 eieren
1/2 tl vanille-extract
1/2 citroen, rasp (en sap voor de rabarber)
snuf zout

Voor de rabarber

5 a 6 stengels rabarber, in stukjes gesneden
paar eetlepels suiker
1 tl kardemom, gemalen
1 tl gember, gemalen
1/2 tl kaneel, gemalen

Maak het deeg
Meng alle ingrediënten voor het deeg en kneed samen tot een lekkere deegbal. Wikkel in folie en laat opstijven in de koelkast (of als je geen geduld hebt zoals ik, in de vriezer).
Blind bakken
Rol het deeg uit in een met bakpapier beklede vorm, leg er nog een bakpapiertje overheen zodat je steunvulling op de taartbodem kunt leggen (blindbakken). Bak de bodem in ca. 12 min. net gaar in een op 180°C voorverwarmde oven.
Marineer de rabarber
Hussel de stukken rabarber met wat suiker, de specerijen en een beetje citroensap.
Maak de frangipane
Doe alle ingrediënten voor de frangipane in een (kleine) keukenmachine en maal tot een glad geheel. Verdeel de frangipane over de voorgebakken bodem en voeg de rabarber toe. Dat kan in een mooi patroon, of gewoon een beetje uit de losse pols.
Bakken
Bak de rabarbertaart in 40-45 min. gaar.

Een taartje zodat je meer tijd kunt spenderen met je favoriete lentegroente: rabarber!