Spice First Logo
Recipe

Romige Cannellini-dip met Za'atar Flatbread & Lemony Spitskool

Za'atar • Aleppo • Knoflook

Als je geen brood meer in huis hebt, maak je vanzelf een creatieve lunch, zo getuige dit platbrood-dip-groente ensemble. Spitskool bakken en daarna marineren is een slim trucje voor extra veel smaak.

Voor het zien van de documentaire Foragers tijdens het IDFA, had ik geen idee dat za'atar zo'n politiek plantje was. Wat blijkt: Israël heeft het wildplukken van za'atar op Palestijnse grond verboden. Zogenaamd om de natuur te beschermen, want za'atar komt steeds minder in het wild voor.

De tientallen boetes, verhoren en rechtszaken houden de foragers niet tegen. 'Ze blijven plukken, een kalme maar opstandige daad', schrijft het IDFA.

Kunnen wij ook in opstand komen door alleen nog Palestijnse za'atar te kopen? Het is toch van de zotte om een keuken die één is met zijn specerijen en kruiden af te snijden van zijn voorraad - die bovendien gewoon in de natuur groeit.

'Want wie bepaalt wat er mag in de natuur, en waarom? Wat dreigt hier eigenlijk als eerste uit te sterven: een plant of een gekoesterde traditie?'
Porties
2
Bereidingstijd
45 min
flatbreads
Ingredienten
Voor de flatbreads

Dit gaat grotendeels op gevoel, dus zorg dat je van alle ingrediënten een klein beetje extra hebt.

100 g bloem
100 g semolina
1/2 tl gedroogde gist
1/2 tl zout
50-100 g kefir + een beetje water
evt. 1/2 tl anijszaad
2 el olijfolie
4 el za'atar

Voor de cannellini-dip

1 (400 g) blik cannellini bonen, afgespoeld en uitgelekt
2 el ongebrande blanke tahin
1/2 (bio)citroen, zest en sap

4 el olijfolie
1 teen knoflook, in plakjes
1 tl aleppo chilivlokken (of andere milde chilivlokken zoals cascabel of isot biber)
30 g pijnboompitten

Voor de spitskool

1 kleine spitskool (ca. 500 g), schoongemaakt en in reepjes gesneden
1 (bio)citroen, zest en sap
1 kleine teen knoflook
3 el olijfolie + extra om in te bakken
1 tl ahornsiroop
10 g bieslook, fijngehakt

Begin met het deeg voor de flatbreads
Meng de bloem en semolina met gist en een klein beetje lauw water, voeg daarna het zout toe en het anijszaad als je dat gebruikt. Roer het deeg met een lepel en blijf kefir toevoegen, net zolang tot je er een samenhangende bal van kunt maken. De hoeveelheid vocht hangt af van de versheid en kwaliteit van de bloem. Het deeg moet soepel voelen en niet droog. Als het te nat is voeg je iets meer bloem toe, is het te droog iets meer water of kefir. Zodra je een bal hebt, kneed je het nog even met je handen door, ca. 10 min. tot een soepel, en zacht deeg. Laat 30 min. afgedekt (theedoek of folie) rusten.
Maak de dip
Doe de uitgelekte bonen in het bakje van de staafmixer (of in een keukenmachine). Voeg de tahin toe, het citroensap en rasp, 2 el water, en een goede snuf zout. Blend extra lang, daar wordt de dip lekker smeuïg van. Schep de dip op een mooi diep bord.
Maak de spicy pijnboompitten
Verhit een steelpan op mediumhoog vuur en voeg de 4 el olijfolie toe samen met de knoflook. Let op: de knoflook mag niet bruin worden. Zodra de teentjes beginnen te geuren en dansen in de pan (na een minuutje) zet je het vuur uit en voeg je direct de chilivlokken, pijnboompitten en een 1/4 tl zout toe. Roer goed door. Schep de pijnboompitten en olie over de cannellini-bonendip.
Bak de spitskool + maak de marinade
Verhit een koekenpan op hoog vuur met een scheutje olijfolie. Voeg de spitskool toe en bak in 5 min. knapperig en gaar. Maak ondertussen de dressing voor de spitskool. Klop een marinade van de citroenrasp, het -sap, de knoflook, ahornsiroop, bieslook en 3 el olijfolie. Voeg zodra de spitskool klaar is, de marinade toe en breng op smaak met peper en zout.
Flatbreads bakken
Verdeel het deeg in bolletjes en strooi wat bloem over je werkblad. Rol elk bolletje zo dun mogelijk uit. Bestrijk het deeg met 1 el olijfolie en 1 el za'atar en rol op tot een lange slang. Pak het uiteinde en rol die vervolgens op als een slakkenhuisje of een dropveter. Gebruik je handen of een deegroller om de dropveter uit te rollen tot een flatbread. Dit hoeft niet superdun. Verhit een koekenpan of gietijzeren plaat op middelhoog vuur en bak de flatbread 1 a 2 min. tot er mooie bruine vlekken verschijnen. Draai om en bak nog eens 1 a 2 min. aan de andere kant tot het deeg helemaal gaar is en mooie goudbruine vlekken heeft gekregen.
flatbreads

'Za'atar is zowel de naam van het groene kruid dat naar oregano smaakt, als de naam van de specerijenblend met het gedroogde kruid, sumak, sesam en zout.'