Spice First Logo
Recipe

Sophie Fleur's Chai

Gember • Kardemom

Vanwege grote belangstelling Sophie Fleur’s chai recept.

Heel eerlijk: toen ik in India was heb ik vaker een gesprek gehad met de chai wallah (soort straatbarista), dan zijn chai gedronken. ’s Ochtends om half zes, met mijn mat onder mijn arm onderweg naar de yogaschool, wenste hij me steevast een goede morgen. Zo fijn wakker worden. Zijn glimlach gloeit nog na als ik eraan denk. Maar goed, chai kocht ik niet bij hem, want na een drie uur lange practice ging zo’n suikerbommetje er niet in.

Die suikerangst is, godzijdank, passé. Ik ben zelfs gaan houden van mierzoete masala chai. Maar dan wel op mijn manier: met haver- of kokosmelk én jaggery (een plakkerige ongeraffineerde suiker met een droppige karamelsmaak) die geeft de chai zijn diepte.

Mijn eigen recept is gebaseerd op de chai die ik in India het meest heb gedronken. Een simpele zwarte thee gekookt met melk, pittige gember en geplette kardemompeulen. En uiteraard afgemaakt met een goede handvol suiker. De suiker geeft de specerijen een boost, en werkt net als zout als smaakversterker.

Eva’s recept is milder maar gebruikt meer specerijen (volg je ‘m nog) en balanceert alle drie de dosha’s. Haar recept is afgeleid van Dr. Vasant Lad’s ayurvedische chai en vind je hier.

Porties
2
Bereidingstijd
10 min
Ingrediënten

1 kopje water

6 g geschilde gember, geraspt (of 1/2 tsp gemalen gember)

6 kardemompeulen, gekneusd (even stampen in een vijzel, of pletten met de onderkant van een pan)

1 el zwarte thee (tulsi, groene thee, of rooibos werken ook)

1 kopje volle havermelk

1 tl biologische jaggery, kokosbloesem-, of palmsuiker (je wil een karamelachtige suiker)

Extra’s

1 kaneelstokje, in stukjes gebroken

1/2 tl venkelzaad of 1 steranijs

1/4 tl zwarte peper

3 kruidnagels


Gember koken |
Breng het water samen met de geraspte gember aan de kook in een kleine steelpan.
Specerijen erbij |
Doe als het water kookt de kardemom erbij (en eventueel de andere specerijen als je die gebruikt) en laat 4-5 min. koken. Daar wordt je chai lekker spicy en potent van.
Melk, suiker, en blijven koken |
Voeg de thee, melk en suiker toe. Laat de chai koken, draai het vuur laag, en laat het nog een keer koken. Zodat de chai net niet over de rand van de pan overstroomt. Doe dit een paar keer tot je tevreden bent met de textuur. In Nepal doen ze dit 7x voor een extra lucky cuppa chai.
Zeven is leven |
Zeef de chai en verdeel over twee kopjes.

"Suiker geeft de specerijen een boost, en werkt net als zout als smaakversterker"