Spice First Logo
Ayurveda

Spices tegen een opgeblazen buik

Oké, het is eigenlijk helemaal geen geheim. Ik wil er best voor uitkomen. En ik heb gehoord dat heel veel zwangere vrouwen het ook doen als ze net een buikje beginnen te krijgen en hun broeken bijna niet meer passen.

Het is ook niks geks, gewoon een ‘creatieve oplossing’ voor als mijn broek niet past. Maar ja, zelfs mijn spice-compagnon @sophiefleur lacht me soms uit…

… als ze het elastiek om mijn spijkerbroeksknoop ziet. Met andere woorden: als mijn jeans niet helemaal dichtgaat dan gebruik ik een elastiek om de boel bij elkaar te houden. Want niks zo ongemakkelijk als een jeans die zó strak zit dat het je love handles laat huilen (maar je billen wel goed laat uitkomen, DAMNIT) en je adem blijft hangen bij je navel. En na een maaltijd zit de boel soms gewoon te strak. Even voor de goede orde: ik ben heel slank maar soms pas ik mijn broek niet meer helemaal omdat ik opgeblazen en gassy ben. Of simpelweg te veel gegeten heb. En dan gebruik ik het elastiekje als remedie. Maar mijn buik inhouden, daar ben ik jaren geleden maar mee gestopt. Want voor wie deed ik dat eigenlijk?Porties
Bereidingstijd

Voor mannen maakt het al helemaal niet uit dat je onderbuik zacht en rond is, schrijft Veronica McCarthy in haar heerlijke dating manifesto ‘things I learned from dating in my thirties’. Met of zonder rolletjes. Of zoals haar ooit verteld is door een 55-jarige man in de bar. “Je gelooft me nu niet, maar hopelijk ooit wel. Het lichaam van een vrouw is bedoeld om zacht te zijn. Er is een kracht in die zachtheid die mannen nodig hebben en zoeken. Laat je lichaam alsjeblieft gewoon je lichaam zijn. Het is meer dan genoeg.”

Ja, voor de enkele man die dit nu leest: een groot deel van de vrouwen heeft zichzelf ooit aangeleerd om 95% van de tijd haar buik in te houden (ik vind het ook niet ongeloofwaardig dat dit de reden is waarom we zoveel spijsverteringsproblemen hebben). Het gaat zelfs zo ver, dat sommige vrouwen niet meer anders kunnen of het niet eens meer doorhebben. En we ons het leplazerus zuchten wanneer we onze broek niet dicht krijgen omdat we zo bloated zijn.

Dus voor alle vrouwen die dit lezen: ontspan je buik. Ontspan je billen. Ontspan je kaakspieren. En als je broek niet meer past of je bent bang dat je helemaal opgeblazen raakt na een etentje met je nieuwe lover: neem wat spices to the rescue (zie lijst hieronder) mee want dan heb je kleinere kans op digestieve ongemakken (én frisse adem!) + een grotere kans dat je broek wel gewoon lekker zit.'Asafoetida is een onmisbare spice wanneer je kookt met peulvruchten en bonen'


Deze specerijen helpen wanneer je bloated bent: 

Zwarte peper

Stimuleert met haar warmte en scherpte de spijsvertering. Nuttig bij constipatie, gas en een opgeblazen gevoel.

Gember

Haar warmte en scherpte brengt de spijsvertering op gang en zorgt dat je eten goed verteerd wordt. Gemberthee in de vroege ochtend brengt de boel op gang, maar het helpt ook na een maaltijd wanneer je spijsvertering zwak is. Of: neem 30 min voor de maaltijd een dun schijfje gember, met zout en wat limoensap.

Komijn

Bevordert de spijsvertering en is effectief wanneer je last hebt van een zwakke spijsvertering. Dit uit zich vaak in klachten als een wisselende stoelgang: de ene dag gaat het goed en heb je genoeg honger, de volgende dag heb je nauwelijks honger en ben je geconstipeerd en opgeblazen.

Koriander

Brengt de spijsvertering op gang en bevordert het hele verteringsproces along the way. Helptbij een opgeblazen gevoel en het heeft ook een spierontspannend effect waardoor het buikpijn kan verlichten. Het verkoelend effect van koriander helpt ook bij brandende kwalen als maagzuur en acid reflux.

Venkel

is windafdrijvend (doei scheetjes), brengt de spijsvertering op gang en helpt afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Het is effectief wanneer je last hebt van een zwakke spijsvertering. Dit uit zich vaak in klachten als een wisselende stoelgang: de ene dag gaat het goed en heb je genoeg honger, de volgende dag heb je nauwelijks honger en ben je geconstipeerd en opgeblazen.

Knoflook

Warm, een beetje olie-achtig en SCHERP. Het helpt bij een opgeblazen buik, constipatie en een zwakke spijsvertering (vandaar dus die opgeblazen buik en constipatie). Het is vooral aan te raden bij zware (vlees)maaltijden die om grote verteringskracht vragen. Knofloof, vooral rauw, kan wel scheetjes veroorzaken.

Asafoetida (Hing)

A-sa-foe-ti-da, zo daar staat het dan. Het stinkt als een malle, maar smaakt een beetje ui-knof-achtig en ziet er vaak nogal chemisch geel uit(pure asafoetida is overigens bruin maar het wordt vaak gemixt met andere ingrediënten rijstmeel en kurkuma), maar het is een onmisbare spice wanneer je kookt met peulvruchten en bonen. Deze specerij maakt ze beter verteerbaar en zorgt ervoor dat je niet mega opgeblazen en gassy raakt van bijvoorbeeld chili con carne of linzensoep. On-misbaar, echt, pobeer een snuifje of twee voor elke 250 gram peulvruchten. Andere opties zijn komijn, laurier en een beetje kombu (zeewier).

Geen spice, maar werkt wél (in combinatie met specerijen):

(Peper)munt brengt de spijsvertering en bijbehorende sappen op gang (klinkt vies, maar zonder zou een ramp zijn) en verlicht een opgeblazen gevoel wat vaak een teken is van een zwakke spijsvertering. Het is ook nuttig bij pijnlijke aandoeningen van de buik.

Citroensap

Stimuleert de spijsvertering en zorgt ervoor dat er minder lucht rond circuleert. Citroen (zuur) wordt vaak aangeraden wanneer je last hebt van koliek met winderigheid en constipatie.