Spice First Logo
Recipe

Spice First Roze Zomerlimo

Roos • Kaneel • Kardemom • Gember

Je hebt niet letterlijk ijskoude dranken nodig om jezelf te verkoelen. Integendeel, Ayurveda leert ons dat 'het geheim' zit in verkoelende ingrediënten en dat heeft alles te maken met de smaken zoet, bitter en wrang.

Het lijkt zo'n logische gedachte: ik heb het bloedheet dus ik verkoel mezelf met een grote beker limo met duizend ijsblokjes. Of een lekkere ijskoffie. We hadden je graag verteld dat het zo simpel was, maar ons lichaam werkt anders. Ayurveda leert ons namelijk iets anders: já we willen verkoeling maar niet dat je spijsvertering 'too cool' raakt. Hoe zit dat precies? Onze spijsvertering is als een kampvuur dat te allen tijde moet blijven branden, maar wanneer we er een grote klots ijswater overheen gooien, dooft het vuur en blijft er een sissend en knisperend vuurtje over. En met weinig vuur kunnen we niks verteren én transformeren.

Keep it lit

Het keyword in dit verhaal is 'Agni', de transformerende kracht in het lichaam: het verteren van voedsel, gedachten en emoties. Agni is heet, scherp, licht, subtiel, lichtgevend en helder. De kwaliteiten van vuur en dus HEET. Dat wil je graag zo houden. Met ijskoud water verminder je dus de kracht van je agni en daarmee jouw capaciteit om álles in dit leven te verteren. Er was een kleine maar interessante studie gedaan in de jaren tachtig, waarbij ze maten hoe lang het duurde voordat de maag alle inhoud kon verteren wanneer het individu sinaasappelsap koud (4 graden), op kamertemperatuur (34 graden) of warm (50 graden) had gedronken. Ze ontdekten dat de maagtemperatuur daalde na het drinken van het koude sap en het duurde bijna 20-30 minuten om terug te keren naar de normale temperatuur. Ze ontdekten ook dat de koude dranken de verteringstijd verlengde want agni moest harder werken om zijn juiste energie te behouden om goed te kunnen verteren.

Geen afvalstoffen

Een sterke Agni betekent niet alleen dat we alles in dit leven goed kunnen verteren, maar we vermijden hiermee ook 'ama' (metabolische afvalstoffen of onverteerde voedselresten). Ons lichaam functioneert van nature zo dat dit proces goed verloopt, maar bij veel mensen is er een teveel aan ama in het maagdarmkanaal door een verkeerde voeding-en levensstijl en een zwakke spijsvertering. Dit zie je bijvoorbeeld aan de dikke witte laag op je tong in de vroege ochtend (de reden waarom een tongschraper zo essentieel is!), maar ook andere signalen zoals een opgeblazen gevoel, gas, constipatie, diarree, plakkerige ontlasting, jeuk aan de anus, wollig hoofd, vermoeidheid en gekke geurtjes in het lichaam.

Zoet, bitter en wrang

Het Ayurvedische advies luidt dus: géén ijskoude dranken (en eten) maar gebruik verkoelende ingrediënten. En die hebben de smaak zoet, bitter en wrang. Wil je de hitte onder controle houden, gebruik dan meer van deze smaken en wees spaarzaam met zure, zoute en scherpe smaken (don't shoot the messenger!). Niet alleen om klachten op de korte termijn te vermijden, maar óók op de lange termijn zoals ontstekingen in het lichaam, vervroegd kaal en grijs worden, sneller rimpels, menstruatieklachten en vervroegde overgang.

Daarom  geen recept voor ijskoude limonade (maar wil je écht ijsblokjes, dan houden we je uiteraard niet tegen), maar wél met verkoelende ingrediënten. En de volgende keer dat je thuis aan tafel of in een restaurant zit en op het punt staat een drankje te halen, denk dan aan dat vuurtje, Agni. Hou het brandend! Hierdoor zul je je na de maaltijd minder zwaar, opgeblazen en traag voelen. Ook zal je stoelgang veel beter en regelmatiger worden, heb je een gezonde teint, meer energie en zul je een beter en stabieler lichaamsgewicht houden. Probeer het maar eens voor jezelf en ervaar het verschil.

Dit recept is geïnspireerd op de kennis en recepten van Chit Chaaat Chai en Rocio Graves, maar met onze eigen toevoegingen en tweaks.

Porties
6 - 18 glazen
Bereidingstijd
3 - 8 uur
Ingrediënten

1/2 kopje gedroogde hibiscusbloemen
3 tl gedroogde rozenblaadjes
1 kaneelstokje
4 gemalen kardemompeulen
2 tl oerzoet/rauwe rietsuiker/kokos- of dadelsuiker
1/4 kop gojibessen
1,5 tl gemberpoeder (optioneel)
6 kopjes water*
een paar takjes munt (optioneel)
1/4 kopje rozenwater
1/2 fles appel-bessensap (eko-winkel)

Laat goed trekken
Zet een pan op het vuur en voeg alle ingrediënten toe behalve het rozenwater, doe er 6 kopjes kokend water bij en laat het mengsel 10-15 minuten trekken op laag vuur, verwijder na 5 minuten de munt.
Tijd voor rozenwater
Verwijder de pan van het vuur en voeg het rozenwater toe. Laat het mengsel afgedekt trekken tot de infusie volledig is afgekoeld, bij voorkeur minstens 4 uur of een hele nacht voor een intense smaak en zodat de ingrediënten een innige dans met elkaar kunnen doen.
Zeef en breng op smaak
Zeef de ingrediënten zodat je alleen het sap overhoudt. Deze kun je eventueel nog iets verdunnen door er wat water bij te doen. Voeg vervolgens naar smaak de appel-bessensap toe.
Extra
Om ervoor te zorgen dat de bloemen en specerijen maximaal hun dans kunnen doen, begin eerst met vier koppen water en laat volledig afkoelen. Zeef en laat vervolgens opnieuw trekken met nog twee kopjes kokend water voor een laatste 'treksessie'.

We willen verkoeling maar niet dat je spijsvertering 'too cool' raakt

Extra spice notes:

1) Hibiscus is van nature wrang en dat is soms even wennen. Het toevoegen van zoet helpt hier evenwicht in te brengen en zorgt ervoor dat alle zes smaken aanwezig zijn voor balans. Voeg jouw gekozen zoetmiddel naar smaak toe. Hou er wel rekening mee dat suiker, net als zout, de smaken van de specerijen zal versterken.

2) Te zuur? Verdun het met  extra water of sap.

3) Natuurlijke suiker zoals oerzoet helpt de dorst te lessen en zorgt voor elektrolyten.

4) Rozenwater, hibiscus en andere gedroogde bloemblaadjes kun je vaak vinden bij de toko of online shops zoals pit-pit.

5) Hibiscusthee kan de bloeddruk verlagen, vooral bij mensen met lichte tot matige hypertensie. Let ook op of informeer extra bij je huisarts wanneer je zwanger bent en dit wil drinken.