Spice First Logo
Ayurveda

Mijn Ayurveda: 'Sowieso CCF thee, dat drink ik dagelijks'

Interview, Ayurveda

Joanne de Fretes (38) is active dreaming coach die haar passie voor yoga nidra en lucide dromen omzet in unieke workshops en retreats. Ook deelt ze haar kennis over Vedische Astrologie via Cosmic Cocktails.

Routines & remedies

Wat betekent Ayurveda voor jou?
'Het in balans leven met mijn eigen natuur en constitutie.'

Hoe en wanneer heb je het ontdekt?
'Tijdens mijn Yoga Teacher Training in 2019 kwam ik er al mee in aanraking, maar ik ben het pas echt gaan toepassen toen ik twee jaar geleden Eva heb leren kennen.'

Snappen de mensen om je heen Ayurveda of wat je (ermee) doet?
'Vooral mijn vader vindt het heel interessant haha, just kidding. Niet iedereen, maar veel mensen vinden het super interessant, dat merk ik ook in mijn yogalessen die soms geïnspireerd zijn op de Ayurvedische kennis. En het is ook een grote inspiratiebron voor mijn platform Cosmic Cocktails.'  

Hoe past Ayurveda in jouw dagelijkse routines? Hoe ziet dat eruit?  
'In de ochtend maak ik er de meeste tijd tijd voor vrij in de vorm van een ochtendroutine: tong schrapen, tanden poetsen, abhyanga en dan een glas warm water met verse gember. Ik probeer de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag te maken en geheel te eten in lijn met het seizoen en mijn cyclus. In de avond betekent het vooral minder en lichter eten en daarna een klein wandelingetje en een after dinner tea om het af te maken.'

Waar heeft het je mee geholpen?
'Ik heb minder last van migraine tijdens mijn menstruatie, iets waar ik al sinds jongs af aan mee deal. Het recept van de 'migraine rijst' (zo noem ik het altijd) met verse gember, kurkuma en saffraan is écht een magische remedie! Ook eet ik meer pitta kalmerende voeding en ben gezonder gaan snacken (lang leve dadels), gezien mijn intens vurige constitutie. Ook voel ik me minder opgeblazen en ben ik afgevallen (niet bewust).'

Wat is de allerbelangrijkste of grootste verandering geweest als het aankomt op je welzijn?
'ABHYANGA!!' (ja, dat moet in hoofdletters, want life changing).

En welk advies sla je graag in de wind? 
'Om vijf uur in de ochtend opstaan. Dat matcht niet met mijn eigen slaapritme.'

Porties
Bereidingstijd
Mijn specerijen

Wat is je favoriete specerij and waarom?
'
Kurkuma en saffraan - beide helpen tegen migraines, zijn goed voor mijn Pitta constitutie en ondersteunen de spijsvertering.'

Waar koop je jouw specerijen?
'Vrijwel altijd bij de webshop Pit-Pit, daar hebben ze heel veel keuze en kun je echt in bulk kopen. Zo koop ik groots in als het aankomt op venkelzaad, korianderzaad en komijnzaad, soms ook rozenblaadjes. En Eva neemt soms ook onbekende specerijen voor me mee, zoals nigella of ajwain.'

Wat heeft Ayurveda je geleerd over specerijen?
'Wat ze überhaupt zijn (haha) en hoe ze te gebruiken. Van de bekende kaneel tot de onbekende kerrieblaadjes. En heel interessant: het verkoelende of verhittende effect ervan.'

Zijn er bepaalde supplementen, kruiden, specerijen of tincturen/tonics die je regelmatig gebruikt voor je eigen welzijn?
'Ik weet nu wat ik kan doen of gebruiken als ik me meer vata, pitta of kapha voel en dat is super verhelderend. Maar dat gaat vooral om voeding. Zo is zoete aardappel de ultimate winner op vata-dagen.'

Wat is je favoriete Ayurvedische recept (met specerijen)?
'Sowieso CCF tea, dat drink ik dagelijks. En ik eet heel graag zoete aardappel met komijn en kaneel (en met ghee) uit de oven. GHEE, je hebt er nooit genoeg van, zó essentieel. En alles wat Eva voor mij kookt.'

'De migraine rijst met verse gember, kurkuma en saffraan is écht een magische remedie'

Tips & Triphala

Waarom denk je dat Ayurveda zo waardevol is in het moderne leven van vandaag?
'Omdat we elke minuut uit balans pleuren met z'n allen en met alle winden meewaaien en ons centrum volledig kwijt zijn. Oké, alle gekheid op een stokje: het leert mij beter voor mezelf te zorgen, en daardoor heb ik meer energie en geduld en kan ik ook beter voor de mensen om mij heen zorgen.'

Vertel! Wat is jouw top 3 met gouden Ayurvedische tips?
1. Abhyanga for life!
2. Migraine rijst en meer rust nemen voor en tijdens mijn menstruatie en dit ook echt inplannen.
3. Leef met de seizoenen zodat je (meer) in contact staat met je eigen 'weerbericht en seizoen' om te voelen wat je nodig hebt om weer terug in balans te komen.
Bonus: Triphala!


Meer weten over Joanne? 

Head to Hearts - Essenza Retreats - Cosmic Cocktails