Spice First Logo
Essay

Te Weinig Eiwitten?

Spices & Spieren

Genoeg eiwitten binnenkrijgen als veganist is een makkie met deze specerijencombinaties.

Pompoenpitten

Kraakt het, dan smaakt het. Pompoenpitten zijn ideaal voor de crunch factor in een gerecht. Maak een hartige pitten- en zadengranola als salade topping. Bijvoorbeeld met (gerookt) paprikapoeder, chili, (zwart) knoflookpoeder en komijn- of korianderzaad voor nog meer textuurspektakel in je mond.

Week de pitten voor een romige dressing. Google ‘garlic-ginger pumpkin seed sauce’ en bingo; een herhaalrecept van @mynewroots. Geloof me, deze dressing wordt een standaard in je repertoire.

Pindakaas

Kan het anno 2021 nog om pindakaas met hagelslag/frambozenjam op een stuk toast te smeren en daar intens van te genieten? Tsja, niet zo goed voor je spieren. Wel voor een gelukkige start van de dag. Vooruit, een ‘gezondere’ variant: ZILVERVLIESRIJST (ook een goede bron van proteïne) met allemaal knapperige groene groentjes, een eitje, eventueel wat peulvruchten, tempeh, en dat alles afgedekt met een zachte deken van ‘gado gado’-saus, althans een variant: meng 2-3 el pindakaas (of amandel/cashewboter) met wat warm water, teentje knof, stukje gember, een kleine gehakte chili, eetlepel sojasaus of tamari, limoensap en rasp en wat (kokos)suiker. Serveer met goudbruin geroosterd kokosrasp en verse koriander.

Hennepzaadjes

Koop hele hennepzaadjes. Stukken goedkoper en ik heb het idee dat er meer voedingswaarden inzitten. Kan er totaal naast zitten, want erg op gevoel beredeneerd. Enfin, hennep gooi ik iedere ochtend door mijn smoothie. Een recept kan je het niet noemen, dus meng er vooral zelf op los: 1 el hennep, 1 banaan, kopje havermelk, handje rood fruit uit de vries én kaneel. Soms gaat er ook een snuf gemalen kardemom of gember door.

Noten (met name amandelen en pistache)

Curry kan met tomaat, yoghurt, room, of spinazie als sauzig-element, maar ook met notenpasta. In India weken ze de cashews samen met khus-khus (maanzaad) en magaz (watermeloenpitten) en draaien die vervolgens op tot een romige pasta. Dat is de basis van korma en de bekende malai kofta. Heerlijk met verwarmende specerijen zoals kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, zwarte peper of een mix: garam masala.

Liever iets zoets? Ik zeg: saffraan en amandelpannenkoekjes.










Porties
Bereidingstijd
Jeans with rice bag and ginger candy
Jeans with rice bag and ginger candy

Vergeet niet dat eiwitten maar één klein onderdeeltje zijn van de spierformule.

En verder:
Tofu

uit de airfryer (ja, doen) gehusseld met een zelfgemaakte sambal.

Havermout

met kurkuma en kaneel. Vergeet geen zout toe te voegen. Havermout is van nature vrij flauw.

Edamame (sojabonen)

als (side)salade met sesamzaadjes, verse munt en koriander en een dressing van tamarinde en sojasaus. Eventueel met verse gember.

Peulvruchten

(kikkererwten, groene erwt, kidneybonen) kan je opdraaien tot ‘hummus’ met tahin of een paté die je lekker hartig maakt met pimenton de la vera, knoflook en walnoten. Last van een opgeblazen gevoel na het eten van peulvruchten? Voeg kurkuma en hing toe tijdens het koken.

Quinoa

als upma (een Indiaas ontbijtgerecht) met mosterdzaadjes en komijn.

Spinazie

ga voor simpel. Olijfolie in de pan met geplette knoflooktenen. Blaadjes spinazie erbij en laten slinken. Op het laatst afmaken met zout en citroensap, en -rasp. Meer mediterrane vibes? Doe er dan kaneel, pijnboompitten en rozijnen bij.

Vergeet niet dat eiwitten maar één klein onderdeeltje zijn van de spierformule. Zonder koolhydraten en aminozuren (voor spierherstel) wil het niet vlotten. En je lichaam moet de voedingsstoffen natuurlijk wel goed kunnen opnemen. Een goedwerkende spijsvertering is daarvoor essentieel om gezond te blijven en je goed te voelen. Binnen de Ayurveda heet dit Agni, het spijsverteringsvuur. Hoe wakkert jouw vuurtje?