Spice First Logo
Recipe

Yin-Yang Spanakopita

Nigella • Sesam • Kaneel • Chili • Komijn

Bak deze yin-yang Spanakopita: zwart nigellazaad met witte sesam maken deze Griekse spinazietaart onze nieuwste obsessie. En er zitten nog meer specerijen en kruiden in verstopt.

Maar eerst de basics. Wat is het? Spanakopita is een knapper van een taart. Blaadjes filodeeg worden gevuld met zoete, aardse blaadjes geslonken spinazie en zoute feta. Liever geen spinazie? Cavolo nero (palmkool), brandnetel of een combinatie met verse kruiden zoals wij hebben gedaan werken net zo goed. Belangrijk is wel dat je de bladgroenten eerst bakt en héél goed laat uitlekken. Knijpen zelfs. Want niemand zit te wachten op een natte taart. Bye-bye soggy bottoms!

Porties
1
Bereidingstijd
45 min
Spice First Spanakopita

Let op: recept moet nog een tweede keer getest worden dus voel je vrij de hoeveelheden aan te passen.

Ingredienten

5 el olijfolie

6 vellen filodeeg

35 g walnoten, in stukjes

3 tenen knoflook, geplet zonder schil

1 ui, gesnipperd

1/2 tl gemalen kaneel

1 tl gemalen komijn

1/2 tl kashmiri chili

1/4 tl chilivlokken

1 bosje koriander, fijngesneden

1 bosje dille, fijngesneden

2 takjes dragon, fijngesneden

1 bosje basilicum, fijngesneden

10 kalamata olijven, ontpit

1/2 citroen, sap en rasp

500 g verse spinazie

2 eieren

250 g feta, grof verkruimeld

40 g parmezaanse kaas, geraspt

1/2 tl wit sesamzaad

1/2 tl nigellazaad


extra:

4 el (schapen)yoghurt

1 tl mierikswortel

1/2 ingemaakte citroen, fijngesneden

1/2 el olijfolie


Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 200C en vet een 24 cm bakvorm in met 1 el van de olijfolie. Ontdooi het filodeeg.
Walnoten roosteren
Rooster de walnoten goudbruin in een ruime koekenpan in ca. 5 min. Schep de noten uit de pan en laat afkoelen. Laat de koekenpan op het vuur staan.
Specerijen-kruidenmengsel
Verhit 2 el olijfolie in dezelfde koekenpan en fruit de knoflook en bak de ui glazig in ca 8 min. Doe de specerijen erbij en bak tot rauwe geur verdwijnt, zo’n 2 min. Voeg nu de verse kruiden toe samen met de olijven, geroosterde walnoten, en het citroensap- en rasp. Breng op smaak met zout (pas op: de olijven en kaas zijn ook al zout).
Spinazie bakken en kaas & ei mengen
Was de spinazie en verhit 1 el van de olijfolie in een ruime pan. Voeg de spinazie hand voor hand toe aan de pan en bak tot alles is geslonken. Laat afkoelen en schep de spinazie over in een vergiet. Knijp het vocht uit de blaadjes met je handen of een spatel. Snijd de gebakken spinazie fijn en voeg toe aan het specerijen-kruidenmengsel. Klop in een aparte schaal de eieren los met de feta en parmezaan en voeg toe aan het spinaziemengsel.
Vorm bekleden en serveren
Verdeel vier van de ontdooide vellen filodeeg over het bakblik. Zorg dat het deeg ruim over de randen valt en besmeer ieder vel met wat van de resterende olijfolie. Vul met het spinaziemengsel en sluit de bovenkant van de hartige taart met de laatste twee vellen. Vouw de randen van het deeg naar binnen. Bestrijk de bovenkant met olijfolie en bestrooi met het sesam- en nigellazaad. Bak in 30 min goudbruin en gaar. Serveer met een mierikswortelsaus: meng (schapen)yoghurt met de mierikswortel, ingemaakte citroen en 1/2 el olijfolie. Roer goed samen.

Tip: bestrijk ieder vel filodeeg rijkelijk met olijfolie voor de ultieme knapper.