Spice First Logo
Ayurveda

Mijn Ayurveda: 'Als Pitta type drink ik nog steeds graag mijn kop koffie'

Ayurveda

De charismatische Manuel Alvarez (34) is niet onbekend met ghee, specerijen (in een dabba!) en tong schrapen. Ergens tussen zijn Spaanse uitbundigheid en de Ayurvedische principes vindt hij zijn eigen balans.

Routines & Remedies

Wat betekent Ayurveda voor jou?
‘Het is een manier om verbonden te blijven met mezelf, mijn lichaam en geest, en mijn omgeving. Het maakt dat ik veel bewuster in het leven sta en op een dieper level begrijp wat er gebeurt in mezelf, ook op emotioneel vlak, en hoe dat is gekoppeld aan wat ik doe of hoe ik leef. Het is allemaal actie-reactie en de wet van karma. Hierdoor weet ik hoe balans te vinden met mijn levensstijl.’

Hoe heb je het ontdekt?
‘Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in yoga en spiritualiteit, India en medische kennis. Ben ook meerdere keren naar India geweest. Eerst ben ik me meer gaan verdiepen in yoga-filosofie en andere Vedische filosofieën, vervolgens kwam Ayurveda om de hoek kijken. Het begon met veel lezen en langzaam ben ik dingen gaan implementeren zoals de Dinacharya (dagelijkse routine). Voor mij zit het ‘m vooral in de levensstijl, de Vedische principes en richtlijnen toepassen op mijn voeding vind ik een grotere uitdaging en best lastig. In de ochtend maak ik graag tijd en ruimte voor mijn routines, maar gedurende de dag ben ik druk en heb veel sociale events en eet graag met vrienden.’

Snappen de mensen om je heen wat Ayurveda is of wat je ermee doet?
‘In het begin praatte ik vrijwel over niks anders meer, ik had het er altijd over! Hierdoor snapte de mensen om mij heen steeds beter waar het om draaide. Mijn binnenste sociale kring weet er het meest van af omdat ik ze dingen tot in detail heb uitgelegd. I’m spreading the word!’

Hoe ziet je ochtendroutine eruit?
‘Ik sta rond half 7 op, ga naar de wc, tong schrapen, tanden poetsen, was mijn gezicht met water, drink een kop heet water met citroen (en soms gember), daarna abhyanga (niet elke dag) en terwijl de olie in mijn huid trekt maak ik alvast mijn ontbijt of doe meditatie en pranayama (ademhalingsoefeningen). Voordat ik de douche inspring om de abhyanga-olie af te wassen, neem ik een hap olie voor de oil pulling. Na het douchen doe ik neti (schoonspoelen van neusholten met water en zout) en nasya (neusolie). Daarna ontbijt ik met mijn usual porridge en begin mijn dag.’

Wat is de belangrijkste verandering geweest als het om je welzijn gaat?
‘Ik voel me gezonder en schoner en begrijp nu veel beter wanneer er een disbalans zit in mijn systeem, mentaal of fysiek, en hoe ik dit in evenwicht kan brengen en het  kan voorkomen.’

En welke richtlijn(en) sla je graag in de wind?
‘Ik zie in de Ayurveda niks als goed of fout, alles hangt af van de context en iedereen kan en mag doen wat-ie wil. Als Pitta type drink ik nog steeds graag mijn kop koffie en hou van goede wijnen, dat laat ik niet graag schieten (lacht).'

Porties
Bereidingstijd
Mijn specerijen

Wat is je favoriete Ayurvedische recept (met specerijen) of go-to ingrediënt?
‘Gemberthee met citroen wanneer ik verkouden ben of een zere keel hebt. Voor mij is dat echt een magisch recept! Soms doe ik er ook een beetje honing bij. En kurkuma gebruik ik ook graag, maar is dat Ayurvedisch? Dat is de vraag! Alles is Ayurvedisch, afhankelijk van hoe je het gebruikt en voor wie!’

Waar koop je je specerijen?
'Bij verschillende toko’s in Amsterdam.'

Wat is je favoriete specerij en waarom?
‘Kardemom! Altijd al zo geweest. Vooral vanwege de smaak. Ik doe het ‘s ochtends vrijwel altijd in mijn havermoutpap en doe zwarte kardemom in mijn rijst.'

Wat is je ultieme specerijentip?
'Maal je eigen specerijen! Zorg er wel voor dat je ze altijd eerst even roostert. En als ik een zware maaltijd heb gehad of wanneer het niet zo lekker verteert, dan eet ik wat venkel-of kardemomzaadjes. Ja, je stopt ze gewoon zo in je mond.'

'Dit is pas 10% procent van al mijn specerijen' - Manuel was een van de allereerste spicy boegbeelden van Spice First bij wie we in het keukenkastje mochten neuzen. En ja, wij waren hevig onder de indruk, dat begrijp je. Zie hier het Instah-verslag.

'Ik zie in de Ayurveda niks als goed of fout, alles hangt af van de context'

Tips & Panchakarma

Waarom denk je dat Ayurveda zo waardevol is in het moderne leven van vandaag?
‘Hier in het Westen hebben we een beweeglijke en snelle levensstijl en zijn steeds meer losgekoppeld van onszelf en onze omgeving. Zeker als we in grote steden wonen. Alles raakt meer vervuild en ons eten minder schoon waardoor we steeds meer moeten doen om onszelf als het ware te zuiveren. Ayurveda geeft je niet alleen die specifieke tools en handvatten, maar leert je ook om het leven en jezelf beter te begrijpen en het zo in te richten dat het jou het beste dient.’

Wat is een eerste beste of gemakkelijkste stap om meer Ayurvedisch te leven?
'Ik vind dat moeilijk om te adviseren. Wat ik zelf merk is dat, wanneer ik Ayurveda wil introduceren bij andere mensen,  het helpt om het filosofische en spirituele deel eerst nog even buiten beschouwing te laten, want dat kan het al snel heel ‘mysterieus’ of zweverig maken waardoor mensen al snel denken dat het niks voor ze is. En begin met het praktische deel stap voor stap, op je eigen tempo, zoals elke ochtend je tong schrapen. Vervolgens voeg je daar weer iets anders aan toe etc.’

Is er iets in het Ayurvedische spectrum dat je graag zou willen proberen, dat je nieuwsgierigheid prikkelt, en nog niet hebt gedaan of ervaren?
‘Ik wil volgend voorjaar graag naar India om een Panchakarma behandeling te ondergaan. Ik heb al sinds heugenis last van krakende en ‘popping’ gewrichten ondanks mijn Ayurvedische levensstijl en de kruiden die ik neem. Sommige dingen zijn nu eenmaal moeilijker recht te trekken. Met Panchakarma haal je de disbalans op heel gerichte wijze en volgens specifieke cleansing methodes uit je systeem.’

Vertel! Wat is jouw top 3 Ayurvedische tips die voor jou goed hebben gewerkt?
1. Maak elke dag je zintuigen schoon - mond, tong, ogen, neus en huid. Daarvoor zijn de bekende Ayurvedische practices in ochtend zoals tong schrapen, neti, nasya en abhyanga.
2. Let op wat en vooral ook hoe je eet. Niet alleen passend bij je dosha, maar ook seizoensgericht.

* Meer weten over Panchakarma en wat het voor je kan doen? Spice Girl Eva praat er
hier over met haar teacher en Ayurvedisch dokter in India.