Spice First Logo
Ayurveda

Mijn Ayurveda: 'Ik kan mijn lichaam zelf helen, zonder medicatie'

Interview, Ayurveda

Taylie Hu is psycholoog, Ayurvedische therapeut en oprichtster van Conscious Mudi. Na veel vallen en opstaan weet ze eindelijk wat bij haar past en hoe ze haar eigen lichaam kan helen. En die kennis gunt ze iedereen.

Routines & Remedies

Wat betekent Ayurveda voor jou?
‘Een manier van leven, het leren kennen van jezelf en een stukje acceptatie. Dat dingen zijn zoals ze zijn. Het herontdekken van je pure essentie – dat we allemaal een onderdeel zijn van de grote natuur. Het leren meebewegen met de natuurprincipes, dynamisch en in flow.’

'Ik ben opgegroeid in een Aziatische cultuur waar het alleen maar draaide om prestaties. De energieke jonge dame die ik was veranderde in een onzekere perfectionist. Door een eetstoornis bleef mijn menstruatie uit, heb ik chronische darmproblemen (PDS) gekregen en de pijn werd met een pilletje bestreden. Naar mijn emotionele en mentale gesteldheid werd nooit gevraagd. Door psychologie en Ayurveda heb ik geleerd te voelen wat ik nodig heb. Ik weet nu wat bij mij past en kan mijn lichaam zelf helen, zonder medicatie. En dat gun ik jou ook.'

Hoe en wanneer heb je het ontdekt? En hoe lang ‘beoefen’ je het nu?
‘Ayurveda kwam voor het eerst op mijn pad toen ik in de visagiestoel zat tijdens een modellenklus. Ik deelde met de visagist dat ik regelmatig last had van mijn darmen, wat ik allemaal had geprobeerd om er van af te komen, maar dat niets bleek te werken. Zij vertelde toen over Ayurveda, waar ik nog nooit eerder over had gehoord. Toen ik later ging opzoeken op het internet wat deze bijzondere Ayurveda inhield, was ik meteen verkocht. Voor mij voelde het gelijk als waarheid.'

Snappen de mensen om je heen Ayurveda of wat je (ermee) doet?
'Niet helemaal, vaak moet ik het wel meerdere keren uitleggen voordat het kwartje ook bij hen valt. Vaak denken mensen al gauw dat het zweverig en niets voor hen is. Maar wanneer ik dan zeg dat ze eigenlijk de Ayurveda al beoefenen door een aantal concrete voorbeelden te geven (i.e. warme trui aan op een koude winterdag, bij ontstekingen iets verkoelends aanbrengen), voelt het al vertrouwelijker. Ayurveda, een moeilijk woord ook voor velen. Sommigen denken al gauw aan Ayahuasca, maar dat is echt iets heel anders.’

Hoe past Ayurveda in jouw dagelijkse routines? Hoe ziet dat eruit?
‘Ik probeer mijn externe klok zoveel mogelijk af te stemmen op mijn interne klok. Door Ayurveda begrijp ik bijvoorbeeld dat het verstandig is om ’s middag mijn grootste maaltijd te nuttigen en dat het niet verstandig is om in de avond, een aantal uren voor het slapen gaan, nog een intense work-out te doen. Door mijn externe klok (wat en wanneer ik iets eet/iets doe) dus af te stemmen op mijn interne klok (circadiaanse ritme/het ritme van mijn organen), merk ik dat ik met veel meer energie de dag door ga. Je beweegt mee met de natuur in plaats van er tegen te vechten. Niet tegen de stroming in, maar met de stroming van de rivier mee. Leven in flow, met ease.’

Wat is je ochtendroutine?
‘Ik word wakker en start de dag met dankbaarheid. Dankbaar voor een nieuwe dag. Ik bedenk wat mijn grootste focuspunt is voor de dag en zet mijn intentie. En in de badkamer begin ik met mijn mondhygiëne, dat bestaat uit tongschrapen en tandenpoetsen. Daarna drink ik twee glazen lauwwarm water, neem een douche en kleed mij aan. Daarna maak ik een wandeling buiten en probeer hierbij nog heel bewust de dag te starten. Dit is mijn standaard ochtendroutine, en soms komt daar nog iets bij zoals journallen of juist een stevige wandeling of intense work-out .’

Waar heeft het je mee geholpen?
‘Het grootste cadeau is dat mijn darmproblemen significant zijn verminderd. Waar ik voorheen regelmatig flauwviel van de pijn, heb ik nu jaren geen intense pijn meer gevoeld. Uiteraard komt een opgeblazen gevoel nog weleens voor, maar de intensiteit is veel minder. Verder heeft het mij ook heel veel rust gegeven, doordat ik me zelfverzekerd en zelfsturend genoeg voel om aan bepaalde sensaties iets te doen. Ik kan mezelf altijd weer terug in balans brengen doordat ik de Ayurvedische filosofie begrijp. Ik hoef niet meer heel strikt en streng voor mezelf te zijn, omdat ik veel beter kan doseren en de balans kan vinden.’

Wat is de allerbelangrijkste of grootste verandering geweest als het aankomt op je welzijn?
‘Innerlijke rust – vertrouwen hebben en weten dat alles komt en gaat. 'This too shall pass', zowel het goede als het slechte. We gaan door verschillende seizoenen heen.’

En welke guideline(s) sla je graag in de wind of vind je moeilijker om te integreren in je leven?
‘Op tijd slapen – ik denk dat ik daar het meeste moeite mee heb, omdat er vaak nog veel werk ligt en/of leuke activiteiten die ik graag nog zou willen doen op die dag.’

Porties
Bereidingstijd
Mijn specerijen

Wat is je favoriete Ayurvedische recept (met specerijen) of go-to ingrediënt?
‘Kurkuma latte.’

Waar koop je je specerijen?
‘Keukenspecerijen vaak bij de toko. Supplementen bij een practitioner (AGN-EISRA).’

Wat heeft Ayurveda je geleerd over specerijen?
‘Specerijen zijn er niet alleen voor de smaak, maar hebben ook een functie. Vaak activeren of versterken ze een bepaald effect. Door verschillende specerijen te gebruiken in de keuken kan je een heel mooie gebalanceerde maaltijd maken die alle zes de smaken bevat. De zes verschillende smaken (zoet, zuur, zout, spicy, bitter, wrang) hebben ieder een effect op de drie verschillende doshas.’

Wat is je favoriete specerij en waarom?
‘Gember is my best friend. Ik drink veel gemberthee en kook altijd met gember. Ik vind het heerlijk; het verwarmt, het stimuleert en het reinigt.’

Zijn er bepaalde supplementen, kruiden, specerijen of tincturen/tonics die je regelmatig gebruikt voor je eigen welzijn?
‘Gember, kurkuma, zwarte peper, komijn, venkel, basilicum en koriander zijn specerijen die ik vaak gebruik. Voor de verzorging van mijn huid en haar gebruik ik de heerlijke producten van Kama Ayurveda; pure rozenwater, Jwalini, Sugandhadi en Bringhadi olie.’

'Door verschillende specerijen te gebruiken, kan je een heel gebalanceerde maaltijd maken die alle zes de smaken bevat'

Tips & Triphala

Waarom denk je dat Ayurveda zo waardevol is in het moderne leven van vandaag?
‘Ayurveda is tijdloos en het evolueert met de tijd mee, de principes blijven hetzelfde. Juist nu, of nog meer dan ooit, is het zo waardevol om de Ayurveda toe te passen. In de huidige maatschappij waarin de druk enorm hoog wordt opgevoerd, het aantal mensen met een burn-out de pan uitrijst, er altijd een gevoel van competitie op de loer ligt, alles niet snel genoeg kan gaan en altijd beter moet en we blijven verlangen naar meer - we rennen met z'n allen in deze ratrace waarin geluk en tevredenheid vaak ver te zoeken zijn. De verbinding met onszelf en de natuur is verdwenen. We zijn afhankelijk van technologie en lijken niet meer logisch na te kunnen denken of voelen wat onze behoeftes nou werkelijk zijn.’  

Wat is de eerste of gemakkelijkste stap om meer Ayurvedisch te leven?
Stap 1: ‘Sta open om het leven opnieuw te ontmoeten. Veel dingen die we hebben geleerd, hebben we onbewust overgenomen van anderen en hoeven niet per se nog steeds waarheid te zijn. Blijf nieuwsgierig en met verwondering kijken. Hecht niet.’

Stap 2: ‘Maak het jezelf niet te ingewikkeld door alles meteen perfect te willen doen. Weet dat het richtlijnen zijn en geen regels, 60% is misschien al goed genoeg. Val niet in het patroon van alles of niets. Bewustwording over patronen is de eerste stap naar verandering. Bewustwording volgt na vertragen.’

Is er iets in het Ayurvedische spectrum wat je graag nog zou willen doen of proberen, wat je nieuwsgierigheid prikkelt, maar nog niet gedaan hebt?
‘Ik zou zeker nog een keer een Panchakarma-behandeling willen ondergaan, om mijn hele lichaam en geest te resetten. Ook al begrijp ik dat Panchakarma niet voor iedereen is, behoorlijk pittig en niet altijd een pretje is, is het wel iets wat ik graag nog een keer zou willen ervaren. Ik ben vooral benieuwd of ik dan herboren eruit kom, met een totaal andere glans.’

Vertel! Wat is jouw top 3 Ayurvedische tips die voor jou goedwerken of hebben gewerkt?
1. De 5 zintuigen oefening – bewustwording over wat er binnenkomt via de zintuigen
2. Het volgen van de Ayurvedische klok
3. Letten op onverenigbare voedingscombinaties


Meer weten over Taylie? 

www.consciousmudi.nl - @consciousmudi

Webshop - Werken met Taylie - Upcoming event