Spice First Logo
Ayurveda

Mijn Ayurveda: 'Ik hoef geen nieuwe trends te volgen, maar bekijk de wereld vanuit een Ayurvedisch oogpunt'

Interview, Ayurveda

Roos Neeter (36) is yogadocent, geeft Ayurvedische consultaties en co-creëerde 'Good Sh*t' en 'Good Night'. In deze holistische gidsen vind je allerlei tips and tricks voor een gezonde (Ayurvedische) levensstijl.

Routines & Remedies

Wat betekent Ayurveda voor jou?
'Voor mij maakt Ayurveda het leven veel logischer. Het brengt rust. Ik hoef geen nieuwe trends te volgen, maar bekijk de wereld vanuit een Ayurvedisch oogpunt. Ik merk het ook in mijn yogalessen. Ik hoef geen hele creatieve ingewikkelde dingen te verzinnen. Ik volg 'gewoon' de seizoenen en vertrouw op de wijsheid van Ayurveda, simpel maar effectief. Simpel is echter niet hetzelfde als makkelijk.'

Hoe en wanneer heb je het ontdekt? En hoe lang ‘beoefen’ je het nu?
'Ik heb Ayurveda ontdekt via Tory (uiteraard!), volgens mij was dat ergens in 2016. Alhoewel ik dus al best een tijdje met Ayurveda bezig ben, breng ik het pas echt in de praktijk sinds het begin van mijn studie in 2019. De kennis van Ayurveda heeft de tijd nodig om zich te ontwikkelen. Het is niet iets wat er is van de een op de andere dag, althans niet bij mij.'

Snappen de mensen om je heen Ayurveda of wat je (ermee) doet? 
'Of ze het helemaal snappen weet ik niet, maar ik merk wel dat ze geïnteresseerd raken. Zo vragen steeds meer mensen af en toe eens advies. En mijn man is zelfs mee gegaan naar mijn Ayurvedische dokter de afgelopen keer. Ik denk dat ze zien dat het voor mij goed werkt, en daardoor ook interesse krijgen.'

En welke guideline(s) sla je graag in de wind of vind je moeilijker om te integreren in je leven? 
'Abhyanga, ik krijg het er niet dagelijks in. Ook niet wekelijks trouwens. Ik doe het graag in de herfst en winter in de middag, tijdens de vata-tijd van de dag. Maar in de ochtend…. no thank you!'

Porties
Bereidingstijd
Mijn specerijen

Wat is je favoriete Ayurvedische recept (met specerijen) of go-to ingrediënt?
'Een beetje saai, maar dat is toch wel de good old kitchari. Wanneer ik niet weet wat ik moet eten of we hebben niks in huis, kan ik altijd een portie kitchari klaarmaken. Mijn dochter van 5 jaar vindt dit ook lekker. Qua spices doe ik altijd een beetje van dit en een beetje van dat. Vaak wel extra koriander, mmmmm. En mijn dagelijkse warme melk voor het slapen is ook favoriet. Dit is warme (amandel)melk met een snufje nootmuskaat, kardemom en rauwe honing.'

Waar koop je je specerijen?
'Ekoplaza, maar ik vraag me af of dit de beste plek is.'

Wat is je favoriete specerij en waarom?
'Nootmuskaat! Ik heb een periode heel slecht geslapen en nootmuskaat is hier super voor. Ik neem dagelijks een snufje in mijn warme melk voor het slapengaan. In die tijd raadde mijn dokter aan om toetjes met nootmuskaat te maken, dat vond ik zo’n grappig advies. Dat vind ik het leuke aan Ayurveda; geen slaappil voor slecht slapen, maar toetjes met nootmuskaat!'

Zijn er bepaalde supplementen, kruiden, specerijen of tincturen/tonics die je regelmatig gebruikt voor je eigen welzijn? 
'Yes, Brahmi and Ashwagandha. Met mijn pitta-vata constitutie heb ik de neiging om te snel te gaan en te veel in mijn hoofd te zitten. Ik ben een geboren space-kadet en gebruik deze twee remedies om me te aarden.'


'Dat vind ik het leuke aan Ayurveda; geen slaappil voor slecht slapen, maar toetjes met nootmuskaat!'

Tips & Triphala

Waarom denk je dat Ayurveda zo waardevol is in het moderne leven van vandaag?
'Het brengt je weer terug naar de basis. We leven in een veel te snelle wereld, met veel te veel opties en prikkels. Ayurveda maakt alles veel makkelijker. Je leert dat alle highs die we met z’n allen zoeken in doorgaan op koffie, een overvolle agenda, of constante social media presence, helemaal niet zo handig zijn voor je doshas. Ik heb iemand ook wel eens horen zeggen dat Ayurveda het handboek van het leven is, dat de meeste van ons nooit hebben gekregen. Ayurveda brengt je weer terug naar waar het echt om gaat: lekker slapen, goed poepen, genoeg energie hebben en lekker in je vel zitten.'

Wat is de eerste of gemakkelijkste stap om meer Ayurvedisch te leven?
'Wanneer mensen mij vragen hoe ze kunnen beginnen met Ayurveda dan tip ik ze het boek van Sebastian Pole, A Pukka Life. Of ik raad ze aan de Foundation of Ayurveda workshop te volgen van Victoria Raven Hyndman. En voor de rest is het gewoon doen en er dan achterkomen hoe het werkt. Wanneer je Ayurvedisch gaat leven wordt eigenlijk alles één groot experiment - je leert door het te doen en ervaren.'

Vertel! Wat is jouw top 3 Ayurvedische tips die voor jou goed werken of hebben gewerkt?
1. Een glas warm water om de dag mee te beginnen
2. Dagelijkse tong-check en schrapen met een tongschraper
3. Warme melk met specerijen voor het slapen

Meer weten over Roos? 

Website - Social - Boeken