Spice First Logo
Ayurveda

NIEUW! Mijn Ayurveda

Tong schrapen, kurkumavlekken en olie in je neusgaten. In deze interviewreeks vragen we bekende en onbekende gezichten naar de rol van Ayurveda in hun Westerse leven. De routines, remedies, struggles én gouden tips.

Wacht even hoor, olie in je neusgaten? En dat tong schrapen, dat is toch ook komen overwaaien uit India? En hoe zit het met die types: Vata, Pitta en Kapha? Alleen al het woord 'A-yur-veda' doet vaak vele wenkbrauwen liften, want wat ís het nou precies? Kort gezegd: een van de oudste medische systemen ter wereld. En op die schaal van zo'n 5000 jaar, waarin deze eeuwenoude kennis en wijsheid veelal oraal is doorgegeven voordat het uiteindelijk in geschriften is vastgelegd, beoefen ik (Eva) het zelf pas tien jaar. Maar het zijn wel de meest transformerende en helende jaren in mijn leven, tot op de dag van vandaag.

Ik heb vele draaien gemaakt als het aankomt op voeding en lifestyle en zou écht niet meer terug willen. 'Het is alsof je de handleiding van je eigen auto (lichaam) vindt en snapt waarom het zo functioneert, maar ook welke brandstof het beste is voor jouw rijtuig, hoe vaak en hoe veel.' We rijden allemaal door dit leven met een uniek voertuig en de vraag is: heb je wel door wat je bestuurt? En hoe zorg je ervoor dat je auto zo lang en goed mogelijk meegaat? En in de meeste gevallen moeten we écht onze spiegels eens goed schoonmaken zodat we helder kunnen zien.


Porties
Bereidingstijd
Westerse maatstaven

Zelf kwam ik (Eva) in 2012 in aanraking met Ayurveda toen een yoga-docent mij doorverwees naar haar vriendin, die Ayurveda practitioner was. Ik liep al jaren rond met tergende darmklachten die steeds erger werden, terwijl ik naar mijn weten heel gezond leefde. Ik at veel salades, dronk groene sapjes, gooide vaak genoeg een ginger shot achterover en stond elke ochtend om zes uur 's ochtends op de mat voor mijn Ashtanga yoga practice. Maar ha, dit bleek precies het probleem! Ik dácht dat ik goed bezig was, zeker gezien de Westerse maatstaven (seriously, ik kon zo door voor goud), maar het ging regelrecht in tegen mijn aangeboren constitutie, mijn eigen natuur. En het was ook verwarrend, want ik kende mezelf niet anders dan vrijwel altijd met een opgeblazen buik, moeilijke stoelgang, gortdroge huid, regelmatig een koortslip, pukkeltjes op mijn kin, mentale stress, angstig, onrustig, piekerend, extreem perfectionistisch, faalangstig, lichte slaper en met een hevig schommelend zelfvertrouwen. So this was me, right? Het kwam vast door mijn deadlines, drukke werk en verkeerde vriendjes...

Vata, Pitta en Kapha

Maar nothing is set in stone, ook niet wie jij bent. En ondanks dat iedereen een aangeboren constitutie heeft (de drie types Vata, Pitta en Kapha), leer je vooral inzien waar bij jou de boel uit balans is en hoe je die kan herstellen. Ik had te maken met een gigantische primaire Vata disbalans en secundaire Pitta die helemaal was losgeslagen. Kortom: te veel lucht-en vuurelement. Toen zei dat me nog helemaal niks, nu kan ik alleen maar denken 'waaaauw, zo klaar als een klontje'.

En zo stond ik tijdens mijn eerste Ayurvedische consult ghee (geklaarde boter) te maken, leerde dat ik alleen maar warm moest eten en specerijen moest gaan gebruiken en gemberthee was mijn dagelijkse medicijn. En iets met abhyanga, héél vaak abhyanga. Maar je praat hier met een Pitta type, die alles meteen heel serieus en rigoureus aanpakt. Het is alles of niets. En zo heb ik steeds meer kennis uit de Ayurveda toegepast in mijn leven, tot op de dag van vandaag. And it has been life changing. Zozeer dat ik besloot om me in 2019 in te schrijven voor de vierjarige HBO-studie in Amsterdam - het eindeloze enthousiasme, de intense honger voor deze kennis en vooral de motivatie om anderen ook uit hun lijden te kunnen verlossen.

Hoe kun je deze eeuwenoude kennis vertalen naar het nu?

Nieuwe blik

Enfin, ik kan eindeloos lang vertellen over de waanzinnige kennis die Ayurveda heeft over ons lichaam, onze geest en hoe we zo goed mogelijk voor onszelf kunnen zorgen. En ja, dat is behoorlijk anders dan we gewend zijn hier in het Westen, maar zal ook je ogen en hart op unieke wijze openen. Een nieuwe blik op gezondheid, maar duizenden jaren oud. En tóch heel toepasbaar in onze huidige maatschappij, misschien wel beter dan ooit. Uit medische noodzaak, preventief oogpunt én omdat het prachtig samengaat met de Westerse medicinale kennis. De meeste reacties luiden als 'this makes so much sense, hoezo heb ik hier nog niet eerder van gehoord?!'

Deze rubriek is in het leven geroepen om je een kijkje in het leven te geven van allerlei mensen hier in het Westen, die in meerdere of mindere mate de Ayurvedische principes en kennis toepassen in hun drukke Westerse leven en graag hun ervaringen en tips delen. Want hoe kun je zulke oude kennis vertalen naar het nu? Werkt dat wel in dit moderne leven en hoé dan? Hoe pas je deze soms gekke en onbekende tips en tricks toe in een (over)vol bestaan? En waar kunnen we juist leren bijsturen en tweaken zonder dat het roer radicaal om moet? Dát zijn de interessante vraagstukken, als je het mij vraagt.

We zijn allemaal een spiegel van en voor elkaar. En laten we daar vooral van leren en onszelf en anderen inspireren. Lees hier het eerste interview!

Wie moeten we écht interviewen voor deze rubriek? Tips en aanbevelingen? Laat het ons weten: contactspicefirst@gmail.com.