Spice First Logo

Deze specerijen gaan altijd mee op reis

Vliegvelden, de plek waar de wereld aan je voeten ligt. Maar het is ook de plek waar - but correct me if I’m wrong - veel mensen met groot ongemak op de wc zitten of rondlopen met constipatie. Door veel onderweg te zijn of letterlijk hoog in de lucht te hangen neemt het luchtelement toe in ons lichaam en dat brengt droogte met zich mee. De reden waarom ons lichaam extra uitdroogt tijdens reizen, vooral vliegreizen. En constipatie is simpelweg te veel koude lucht (droogte) in je spijsverteringskanaal waardoor de boel samentrekt en stopt met bewegen. Hierbij 6 handige tips:

CCF (ja, alwéér)  
Voor als je broeksknoop weer open is gesprongen omdat je zo effing bloated bent. CCF Tea (komijnzaad, korianderzaad, venkelzaad) is dé spijsverteringsremedie die je makkelijk zelf kunt maken en dagelijks kunt drinken. Neem mee in je thermos of maak onderweg. Bonus: geeft een frisse adem.  

Trikatu churna
‘Tri’ betekent drie en ‘katu’ betekent scherp (spicy mix van gember, peper en pippali) en ‘churna’ betekent geplet. Deze scherpe mix helpt bij een pijnlijke opgeblazen buik door een slechte spijsvertering en gas. Sprinkle een beetje op je ontbijt en avondeten. Niet nemen in het geval van zweertjes, ontstekingen, acid reflux, hot flashes en menstruatie. Ook beter te vermijden voor Pitta types.

Nootmuskaat
Een goede compagnon bij slapeloosheid en jetlags, maar ook voor je spijsvertering. Ik stop soms een mix van kardemom en nootmuskaat in mijn handtas. Drink met warme melk of als thee voor het slapen. Vooral tijdens de eerste dagen op de nieuwe bestemming (en giga tijdsverschil).

Venkelzaad
Voor wanneer je last hebt van je darmen, om je lichaam verkoeling te geven en het geeft een frisse adem (net als kardemom, maar dat is verhittend). Eet een paar losse zaadjes, maak er een thee van of strooi over je eten.

Triphala
Geen spice, maar wél een gouden tip. Het is een Ayurvedisch supplement dat helpt bij milde constipatie en het versterken van je immuunsysteem. Neem ¼ tot 1 tsp in een kop warm water voor het slapen of ‘s ochtends op een lege maag. Heftige smaak? Mix met wat honing. NIET gebruiken bij zwangerschap en diarree.

Zoethout
Je vertrekt als sappige druif en komt vaak aan op bestemming als rimpelige oververmoeide rozijn. Tja, dat doet (lang) reizen ook met je. Veel reizen - en vooral vliegen - maakt je huid, lippen, ogen en zelfs sinussen gortdroog. Zoethout smeert en hydrateert de boel van binnenuit (en helpt tegen munchies!). Maak een thee of kauw op de stokjes.

Porties
Bereidingstijd