Spice First Logo
Ayurveda

Welke specerijen gaan altijd mee op reis? Onze tips!

Vliegvelden, de plek waar de wereld aan je voeten ligt. Maar het is ook de plek waar veel mensen met groot ongemak op de wc zitten of rondlopen met kramp en constipatie. Herkenbaar? Lees vooral verder.

Tegenwoordig reizen we steeds grotere afstanden, vaker en met hogere snelheden dan ooit tevoren. Reizen, vooral vliegen, is extreem Vata-verhogend. Door veel onderweg en in beweging te zijn of letterlijk hoog in de lucht te hangen neemt het luchtelement toe in ons lichaam en dat brengt kou en droogte met zich mee (Vata gaat omhoog, zeggen we dan). De reden waarom ons lichaam extra uitdroogt tijdens reizen, vooral door vliegreizen. En constipatie is simpelweg te veel koude lucht (droogte) in je spijsverteringskanaal waardoor de boel samentrekt en stopt met bewegen.

Maar ook andere Vata-symptomen kloppen vaak aan zoals een opgeblazen gevoel, gas, droge huid, wollig hoofd, nervositeit, rusteloosheid, angst, slapeloosheid en jetlag. En als je consequent reist, zal dit niet alleen leiden tot deze tijdelijke symptomen maar kan het uiteindelijk leiden tot meer chronische aandoeningen. Zeggen we daarmee dat je minder moet reizen? Nee, maar we geven je wel graag wat Ayurvedische tips én specerijen om jezelf meer in balans te houden. You can thank us later.

Sip alleen warme (spicy) dranken
Behalve koffie en zwarte/groene thee, want die drogen ook uit. Tip: breng een lege thermos met verse gemberschijfjes, kaneel of CCF-specerijen en vul (na de douane) met warm of heet water. Voeg eventueel een beetje suiker toe, liefst rauwe suiker, want zoet balanceert en kalmeert de Vata-energie.

Een goed begin is het halve werk
Zorg dat je geen honger of munchies krijgt op het vliegveld en vanuit die 'craving state' allerlei belachelijk zoete snacks en zompig vliegveld-eten wil kopen. Niks meegenomen? Vermijd koud en rauw eten (alles uit de koeling) evenals droog en knapperig eten (oud brood, crackers, biscuitjes, chips, popcorn). Ga waar mogelijk voor warm en licht verteerbaar, zoals een soep.

Vata snacks
Hou het zoet en smeuiig, denk aan dadels met ghee of tahini of maak van tevoren thuis een voorraadje energy balls. En oké, vooruit, deze homemade tahini chocolate chip cookies.

Hou het warm en smooth
Volgens Ayurveda is sesamolie een ​​van de meest verwarmende en aardende van alle oliën, waardoor het de perfecte antidote is voor de koude, droge Vata-energie. Doe abhyanga voordat je op reis gaat of neem een mini-flesje (travel size) met sesamolie mee waar je ook gaat en masseer je handen, voeten en oren terwijl je wacht op je vlucht of in het vliegtuig zit. Doe vervolgens een paar warme donzige sokken aan om je voeten warm te houden en gebruik een sjaal om je hoofd en oren te bedekken. Bonus: smeer je neus-en oorholtes in met wat olie want 'Vata creeps in through the empty holes'.

Make it smell good
Een van de meest effectieve en makkelijke manieren om tijdens het reizen jezelf (en vooral Vata) in balans te houden is het gebruik van essentiële oliën. Ik (Eva) reis vaak met wat rozenwater in mijn handtas (spray een beetje op je gezicht) of doe wat lavendel of frankincense olie op je voetzolen en polsen.


Porties
Bereidingstijd
En dan, onze onmisbare specerijentips voor op reis: 

CCF (ja, alwéér)  
Voor als je broeksknoop weer open is gesprongen omdat je zo effing bloated bent. CCF Tea (komijnzaad, korianderzaad, venkelzaad) is dé spijsverteringsremedie die je makkelijk zelf kunt maken en dagelijks kunt drinken. Neem mee in je thermos of maak onderweg. Bonus: geeft een frisse adem. Probeer het eens en kijk hoe je je voelt.

Trikatu churna
‘Tri’ betekent drie en ‘katu’ betekent scherp (spicy mix van gember, peper en pippali) en ‘churna’ betekent geplet. Deze scherpe mix helpt bij een pijnlijke opgeblazen buik door een slechte spijsvertering en gas. Sprinkle een beetje op je ontbijt en avondeten. Niet nemen in het geval van zweertjes, ontstekingen, acid reflux, hot flashes en menstruatie. Ook beter te vermijden voor Pitta types.

Nootmuskaat
Een goede compagnon bij slapeloosheid en jetlags, maar ook voor je spijsvertering. Ik stop soms een mix van kardemom en nootmuskaat in mijn handtas. Drink met warme melk of als thee voor het slapen. Vooral tijdens de eerste dagen op de nieuwe bestemming (en giga tijdsverschil).

Venkelzaad (+ korianderzaad) 
Voor wanneer je last hebt van je te veel hitte en zuur in je spijsverteringskanaal, denk aan maagzuur, acid reflux, losse (waterige) stoelgang en zweren. In dat geval, combineer met korianderzaad voor een nog beter effect. Het helpt om je lichaam verkoeling te geven en het geeft een frisse adem (net als kardemom, maar dat is meer verhittend). Eet een paar losse zaadjes, maak er een thee van of strooi over je eten.

Triphala
Geen spice, maar wél een gouden tip. Het is een Ayurvedisch supplement gemaakt van de drie befaamde bessen Amalaki, Haritaki en Bibitaki die samen een gouden trio vormen. Het helpt bij milde constipatie en het versterken van je immuunsysteem. Let wel: lekker is anders, maar laat je niet afschrikken door de heftige smaak of voeg een beetje honing toe. Over triphala wordt gezegd: de smaak die voor jou het meest dominant is, mist ook het meest in jouw dieet. Neem ¼ tot 1 tsp in een kop warm water voor het slapen of ‘s ochtends op een lege maag. NIET gebruiken bij zwangerschap en diarree.

Zoethout
Je vertrekt als sappige druif en komt vaak aan op bestemming als rimpelige oververmoeide rozijn. Tja, dat doet (lang) reizen ook met je. Veel reizen - en vooral vliegen - maakt je huid, lippen, ogen en zelfs sinussen gortdroog. Zoethout smeert en hydrateert de boel van binnenuit (en helpt tegen munchies!). Maak een thee of kauw op de stokjes.Zoethout smeert en hydrateert de boel van binnenuit (en helpt tegen munchies!)

Fenegriek (methi-zaadjes)
Dankzij haar verwarmende werking helpt het bij constipatie. Week 1 theelepel 's nachts en neem ze de volgende ochtend op een lege maag. Oké, het enige nadeel is dat het misschien sterk riekende oksels geeft. Maar beter dat dan stinkende gassen die tussen je benen ontsnappen. Niet aanbevolen voor Pitta types of mensen met Pitta imbalance (te veel hitte in je lijf).

Verse gember (+ verse munt)
'The universal medicine' aldus Ayurveda. Want voor vrijwel alles in te zetten. Helpt bij misselijkheid, gas, een opgeblazen buik en constipatie.

Ajwain (+ komijnzaad + venkelzaad)
Trek ereen thee van wanneer je last hebt van constipatie, gas en een opgeblazen buik. Deze specerij is niet aanbevolen voor Pitta types of mensen met Pitta imbalance (te veel hitte in je lijf). Last van hoofdpijn of migraine, gebruik het als volgt: gebruik een dunne (thee)doek om wat ajwain-poeder in te wikkelen, bewaar het onder je kussen of adem de geur van deze fris-scherpe specerij een paar keer diep in. Meng al deze specerijen (1 TL van elk), breng even aan de kook, daarna zeven en nip van deze thee.

Gemberpoeder (shunthi)
Weinig eetlust? Meng droge gember met een snuf zout en een klein beetje citroen of limoen en je hongergevoel zal muy rapido aankloppen.