Spice First Logo
Ayurveda

Mijn Ayurveda: 'Vanwege mijn Vata-energie ontbijt ik altijd warm'

Ayurveda, interview

Eline Flux mixt Ayurveda, reiki en aromatherapie in haar praktijk Dandelien. En al die praktische kennis komt trouwens ook behoorlijk goed van pas in haar drukke huishouden met man en drie kids (hello reality).

Routines & Remedies

Wat betekent Ayurveda voor jou?

'Terugkomen bij jezelf! Door inzicht te hebben in wie ik ben (mijn constitutie) kan ik bepaalde kwaliteiten of juist mindere kwaliteiten beter omarmen en begrijpen waarom ik dingen doe zoals ik ze doe. Ook helpt het me verbinden met de natuur want ik vind het onwijs fijn en waardevol om te leven met de seizoenen, de elementen en daar  de connectie mee te maken. Daarnaast helpt Ayurveda me ook in het moederschap. Zoals ik mezelf beter begrijp aan de hand van de dosha’s zie ik ook wie mijn kinderen zijn en kan ik ze ondersteunen in hun groei. Nu begrijp ik waarom mijn dochter heel vaak dingen omstoot (ze heeft veel vata windenergie), mijn oudste zoon onwijs kan ontploffen (pitta is present) en mijn jongste zich erg kan verstoppen en het lastig vindt om te vertellen wat er is (een eigenschap van kapha). Deze kennis helpt mij ook om mijn rust te bewaren en ze te begeleiden op de manier die zij nodig hebben. En nee, dat lukt niet altijd. Soms ben ik ook moe of is het een te drukke week geweest om het moederschap te combineren met mijn praktijk, maar het geeft me wel rust dat ik de tools heb.'

Hoe en wanneer heb je het ontdekt? En hoe lang ‘beoefen’ je het nu?

'Tien jaar geleden heelde ik mezelf van candida door een half jaar mijn voeding aan te passen en ervaarde zo wat een ander voedingspatroon kan doen. Ik laadde enorm op van het doen van yoga en deze wekelijkse practise werd onmisbaar toen ik opeens moeder werd van drie (hallo tweeling). In maart 2019 begon ik met de online cursus Ayurveda in je dagelijkse leven. Ik had geen idee wat Ayurveda was, vond het zelfs ingewikkeld klinken, maar het trok mijn aandacht omdat het een holistische geneeswijze is. Ik wilde er meer van weten. Na de cursus dacht ik: JA! Er lopen zoveel vrouwen rond met ‘onverklaarbare klachten’ waar de huisarts je mee naar huis stuurt. Het is niet nodig om chronisch vermoeid te zijn (zelfs niet als moeder!), last te hebben van een schimmelinfectie, slaapproblemen, een onregelmatige of heftige cyclus en twee jaar te wachten bij een zwangerschapswens. Ayurveda geeft je inzicht in jezelf en de oorsprong van je klachten waardoor je jezelf op natuurlijke wijze in balans kunt brengen. Vervolgens besloot ik om mezelf door te blijven ontwikkelen op dit vlak. Na twee jaar opleidingen, een Reiki-cursus, aromatherapie en meerdere verdiepingscursussen ben ik onwijs dankbaar dat ik mensen kan begeleiden in mijn praktijk aan huis of online. '

Snappen de mensen om je heen wat Ayurveda is of wat je (ermee) doet?

'Ja en nee. Ik denk dat het te maken heeft met hoe bewust mensen leven. Als je bewust leeft en yoga beoefent of je verbindt met de seizoenen dan ben je al een stapje verder in het begrijpen van Ayurveda. Als dat allemaal nieuw is, is het soms lastig voor te stellen. Wel staan mensen om me heen open voor wat ik doe. Sommige zullen me een zwever vinden, maar anderen zijn heel geïnteresseerd en willen meer weten. Het leuke van Ayurveda is dat het heel makkelijk in de praktijk te brengen is en als je eenmaal dingen gaat uitproberen dan zul je al snel verschil merken. Ook de mensen die van tevoren heel sceptisch waren ervaren dit.'

Hoe past Ayurveda in jouw dagelijkse routines? Hoe ziet dat eruit?

'Mijn motto is: Ayurveda day by day. Er zijn dingen die ik dagelijks of wekelijks doe en verder stem ik mij af op de energie van de dag of de week en dat bepaalt welke practises ik doe, welke thee ik drink en wat ik eet. Als moeder heb ik geleerd me over te geven aan de dag. Ik heb geleerd dat er voor alles in het leven een juist moment is. Zo wil ik heel graag vroeg opstaan, mediteren, me insmeren met warme olie en yoga doen maar dat lukt nu gewoon niet en dat heb ik geaccepteerd. Iedereen is uniek en bewandelt een pad die bij hem of haar hoort. Dat is voor mij óók Ayurveda; accepteren wat wel en niet lukt. Bijvoorbeeld zo'n ochtendroutine. Maar dat wil niet zeggen dat het jou niet lukt. In een consult kijk ik daarom goed naar jou als persoon, jouw werk en gezinssituatie.'

'Dus hoe pas ik Ayurveda dagelijks toe? Ik zorg dat ik genoeg rustmomenten inplan. Zo haal ik onwijs veel energie uit een buitenwandeling (we wonen vlakbij de polder) wat ik dagelijks probeer te doen. Vanwege mijn Vata-energie ontbijt ik altijd warm en nu de herfst er weer aankomt doe ik ook echt mijn best om elke ochtend lekkere havermoutpap te maken voor de kids . Ze zijn dol op mijn warme appelkruidenpap met kurkuma, dus toen de gele kleur eens ontbrak, kreeg ik daar ook meteen vragen over. Verder doe ik regelmatig abhyanga (warme oliemassage) wat me helpt om tot rust te komen en te ontspannen. Ik probeer hier minimaal één keer per week tijd voor te maken en dit met aandacht te doen. Deze massage is ook een favoriet van mijn kids en daar maak ik dan ook een goed moment van met ze. Ze mogen zelf een etherische olie kiezen die we mengen met sesamolie en dan smeer ik ze op de massagetafel van top tot teen in voordat ze naar bed gaan. Dit doe ik overigens niet elke week, vooral tijdens drukke periodes. Dit is trouwens ook een goede tip voor de decembermaand (sint en kerst) of de avond voordat je zoon/dochter een spreekbeurt geeft op school.'

Hoe ziet je ochtendroutine eruit? 

'Ik probeer elke ochtend om 7.15 op te staan. Ik schraap eerst mijn tong en poets mijn tanden. Dan zet ik (of mijn man) de pap op en maken we de broodtrommels van de kids klaar. Voordat ik ga douchen smeer ik mijn onderrug in met olie (een snelle abhyanga) en in de lente droogborstel ik altijd. Daarna kleed ik me aan en fiets met de kinderen naar school. Wanneer ik terug naar huis fiets heb ik een mini-meditatiemoment waarbij ik echt aandachtig adem en geniet van de bomen om me heen. Mijn telefoon probeer ik voor die tijd ook niet te pakken. Eenmaal thuis maak ik een decafé koffie, matcha latte of chai en ga aan de slag met de to-do’s van de dag en check mijn mails en Instagram.'

Waar heeft Ayurveda je mee geholpen? Iets groots?

'Omarmen dat niet alles altijd loopt zoals gepland en dat er bepaalde fases zijn in je leven (cyclisch leven). Als moeder van jonge kids wil ik heel veel maar ik begrijp dat dit een fase is waar ik nu in zit. Zoals boven al beschreven, iedereen is uniek. Door dit inzicht en het begrijpen van mezelf, kan ik mezelf ook meer accepteren en mijn kinderen en man ook. Niemand is opzettelijk boos of vervelend; door te begrijpen wat er speelt kun je ruimte geven aan degene die zich niet zo fijn voelt en het gedrag doorzien. Terwijl ik dit schrijf besef ik me ook dat ik ook niet altijd weet wat het juiste is. Mijn oudste zoon van zeven vertelde me gisteren doodleuk dat hij niet luisterde omdat ik toch nooit boos word. Het is niet mijn stijl om boos te worden, ik wil graag begrijpen wat erachter zit, maar voor hem is het dus ook grenzen opzoeken en uittesten. Ook ik leer elke dag weer! Alles is Ayurveda en ze zeggen niet voor niks dat Ayurveda the science of life is.'

Wat is de allerbelangrijkste of grootste verandering geweest als het aankomt op je welzijn?

'Ik heb een veel regelmatigere stoelgang, vroeger had ik erg veel last van constipatie. Ik heb candida geheeld; niet per se door Ayurveda want daar had ik toen nog geen weet van, maar alleen al door het aanpassen van mijn voeding. Ik sta nu ook veel meer in contact met mijzelf, mede dankzij abhyanga, waardoor ik beter weet wat mijn grenzen zijn.'

En welke guideline(s) sla je graag in de wind?

'Vroeg opstaan! Ik heb mijn slaap nu hard nodig en dat is oké. Er is een tijd voor alles, mijn tijd komt nog. Daar vertrouw ik op.'


Porties
Bereidingstijd
Mijn specerijen

Wat is je favoriete Ayurvedische recept (met specerijen) of go-to ingredient?

'Oh deze is heel lastig! Ik maak nu in de nazomer graag aardappel-venkelsoep waarvoor ik zelf een specerijenmix maak van komijnzaad, korianderzaad, fenegriekzaad, kurkuma, gemberpoeder en zwarte peper. Ik vind het heel erg leuk om zelf specerijenmixen te maken. Even kort roosteren in de pan en dan in zo’n koffiemaler malen en bewaren in een eigen potje. De inspiratie haal ik veelal uit het boek Everyday Ayurveda cooking for a calm clear mind van Kate O’donnell. Ook kook ik rijst met specerijen, bijvoorbeeld basmatirijst met kokosmelk en kardemom. En ik kan echt niet meer zonder KKV-thee gemaakt van komijn-, koriander-, en venkelzaad. In te zetten bij buikpijn (werkt ook goed voor kindjes), na een zwaar verteerbare maaltijd, wanneer je op vakantie bent, wanneer je last hebt van een blaasontsteking of hitte in je lichaam maar ook als je spijsvertering extra ondersteuning kan gebruiken. Multi-inzetbaar dus, ik heb het altijd bij me!'

Waar koop je je specerijen?

'In de toko, bij webshop Pit & Pit of Ayurvedische kruidenmixen van Holisan'

Wat heeft Ayurveda je geleerd over specerijen?

'Dat ze je zo mooi kunnen ondersteunen en allemaal hun eigen unieke werking hebben. I love it.'

Wat is je favoriete specerij en waarom?

'Kardemom, ik vind dat zo lekker! Vroeger gebruikte ik het nooit maar nu gaat het door mijn koffie, over mijn speltpannenkoeken, gebruik ik het in de kitchari of doe ik de gekneusde peulen door de rijst.'

Zijn er bepaalde supplementen, kruiden, specerijen of tincturen/tonics die je regelmatig gebruikt voor je eigen welzijn?

'KKV-thee, zie bovenstaand. In de herfst drink ik dit graag met een schijfje gember om mezelf vanbinnen te verwarmen.'

Wat is je favoriete Ayurvedische recept (met specerijen)?

'Aardappel-venkelsoep. Dit is het recept.'

Wat heb je nodig?
3 el ghee of kokosolie
2 tl specerijenmix (komijnzaad, korianderzaad, fenegriekzaad, kurkuma, gemberpoeder, zwarte peper)
1 venkelknol
1 stengel bleekselderij
200 g aardappelen schoongeboend (dus met schil)
750 ml groentebouillon

Verhit de olie in een soeppan en voeg de specerijenmix toe. Roerbak en doe de venkel en bleekselderij erbij, stoof ongeveer 5 minuten. Snijd ondertussen de aardappel in blokjes. Haal de groenten uit de pan en leg apart. Doe de bouillon in de pan samen met de aardappelen en laat koken totdat het gaar is (10-15 minuten). Voeg de groeten weer toe en laat het nog 5 minuten op het vuur staan. Mix de groenten en aardappelen met een staafmixer tot soep.

'Ayurveda geeft inzicht in de oorsprong van je klachten waardoor je jezelf op natuurlijke wijze in balans kunt brengen'

Tips & Triphala

Waarom denk je dat Ayurveda zo waardevol is in het moderne leven van vandaag?

'Om jezelf te leren kennen en te omarmen wie je bent. Je hoeft niet mee te waaien met de rest en alle trends uit te proberen. Voor sommigen is koud afdouchen heerlijk en voor sommigen is het niet geschikt. Hetzelfde geldt voor vroeg opstaan, die intense HIIT-training of yin yogales. Verbind je met jezelf, luister naar je eigen lichaam en weet ook dat dingen veranderen. Wat vandaag goed voelt, is over een half jaar wellicht anders. Je bevindt je dan in een ander seizoen of misschien heeft er een grote gebeurtenis plaatsgevonden. Ben je verhuisd, moeder geworden of gewisseld van baan? Check in bij jezelf en omarm jezelf. Dit kan soms best lastig zijn, maar probeer het en anders kun je altijd connecten met een Ayurvedisch coach of therapeut. Die helpt je met alle liefde op weg.'

Wat is de eerste beste of gemakkelijkste stap om meer Ayurvedisch te leven?

'Een heel hands-on praktisch ritueel is tongschrapen (te koop in mijn webshop). Een Ayurvedisch ritueel dat je elke ochtend kunt doen en voor iedereen geschikt is. Verder raad ik je aan te onderzoeken waar jij van oplaadt of blij van wordt. Zo ben ik sinds kort weer begonnen met paardrijden en dat geeft me zoveel plezier. Wellicht geniet jij van het fietsen naar je werk met een podcast inje oren of start je de dag graag met een kop warme kruidenthee. Dit zijn hele kleine dingen waar je tijd voor mag maken.'

Vertel! Wat is jouw top 3 Ayurvedische tips die voor jou goed werken of hebben gewerkt?

1. 'Toen ik net begon met Ayurveda heb ik een milde driedaagse detox gedaan en ik vond het heel cool om te zien hoe mijn lichaam daarop reageerde. Ik had meer energie (het lukte zelfs om wat eerder op te staan!) en voelde me veel lichter en meer in balans. Dus mocht je kennis willen maken met Ayurveda en detoxen, de seizoenswisselingen van zomer naar herfst en winter naar lente zijn een belangrijk en mooi detox-moment waar ik mensen graag bij begeleid. Ook ter voorbereiding op een zwangerschap raadt Ayurveda het aan om een detox te doen. Ik doe het elk jaar weer, twee keer.'
2. 'Tongschrapen sla ik geen moment over, dat geeft zo’n schoon gevoel. Het is eigenlijk ook heel jammer dat we dit nooit geleerd hebben, dus ik leer het je nu: schraap elke ochtend je tong! ’s Nachts verwerkt je lichaam allerlei afvalstoffen en deze hopen zich o.a. op via de tong, zonde als je 'die laag' er niet eerst afhaalt.'
3. 'Abhyanga, de warme oliemassage. Dit helpt me echt te landen in mijn lijf, te ontspannen en ook mezelf liefde te geven en aan te raken. Sesamolie is favoriet! Ik voeg er vaak etherische oliën of gedroogde lavendel aan toe om het lekker te laten ruiken en ook de connectie te maken met een bepaalde geur. Geuren hebben een groot effect op je gemoedstoestand, probeer maar eens uit.'

Some final notes of advies? 

'Ayurveda is voor mij ook vooral spelen. Spelen met de natuur en kijken hoe je lichaam en mind erop reageren. Geniet van deze reis!'

Meer weten over Eline en haar praktijk?

Boek een persoonlijk consult of traject - meer info via www.dandelien.com - volg Eline op Instagram voor fijne Ayurveda-tips & recepten.