Spice First Logo
Recipe

Mungbonensoep

kurkuma • komijn • asafoetida

Mungbonen hebben royale status in de Ayurvedische keuken. Ze zijn makkelijk te verteren, reinigen ons bloed en spijsverteringskanaal en zijn heel voedend. Deze soep is vooral voor Pitta en Kapha types.

Mungbonen en kitchari kennen een lange geschiedenis in de culinaire- en medicinale keuken in heel Azië en hebben nu hun weg gevonden naar keukens hier in het Westen. Deze mungbonensoep (dal) bevat veel eiwitten, is licht verteerbaar en heeft een reinigende werking waardoor stagnatie, overtollig vet en vocht en onverteerde etensresten op een zachte manier uit ons lichaam worden verwijderd. Het versterkt onze spieren, botten en zelfs ons voortplantingssysteem. Dit recept helpt ook bij het geven van borstvoeding en geeft ons hele lichaam energie (mits we het goed kunnen verteren!).

De kleine groene bonen hebben een verkoelend en drogend effect op ons lichaam waardoor het vooral geschikt is voor Pitta en Kapha types. Vata types doen er beter aan om voor Kitchari te kiezen omdat dit meer voedend is dankzij de rijst. De specerijen spelen een belangrijke rol om de mungbonen beter verteerbaar te maken en ervoor te zorgen dat je niet opgeblazen raakt. Ook geven ze extra support in de reinigende actie van mungbonen.

Waarom mungbonen in plaats van andere bonen? Van de peulvruchtenfamilie is het de lichtste en gemakkelijkste verteerbare variant, zorgt voor de minste gasvorming en heeft een kalmerend en balancerend effect op je mind. Toch is de groene variant vaak nog moeilijk te verteren door Vata types, daarom kunnen zij beter de gele split-mungbonen eten.

Porties
2
Bereidingstijd
40 min
Ingrediënten

400 g groene mungbonen
2 el ghee, verdeeld
1/2 tl kurkuma
1/8 tl asafoetida (hing)
1/4 tl zwarte peper
3 cm verse gember, fijngesneden
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 tl komijnzaad
1 tl korianderpoeder
snuf zout

Optioneel

Verse koriander
Limoensap
Extra ghee
Snuf cayenne

Prepping
Week de mungbonen een nacht in ruim water. Gooi het water weg en was de bonen goed schoon.
Eerste helft specerijen
Verwarm 1 el van de ghee in de pan en voeg de kurkuma en asafoetida toe, samen met 1/8 tl van de zwarte peper (de helft dus) en de helft van de gember. Fruit 1 min. tot het geurig ruikt.
Mungbonen
Voeg dan de mungbonen toe en 2 liter water. Laat het 30 tot 40 minuten koken tot de bonen zacht en gebroken zijn. Doe er meer water bij, afhankelijk van hoe waterig of dik je het wil hebben.
Tweede helft specerijen
Verhit de rest van de ghee in een andere pan en doe er de rest van de gember bij, komijnzaad, korianderpoeder, 1/8 tl peper en zout bij. Laat dit 1 min. fruiten en gooi het geheel bij de mungbonen in de pan. Het verwarmen van specerijen in olie noemen ze 'chaunk' of 'tadka' in India. Roer goed door en kook een paar minuten.
Garnering
Laat de soep zoals-ie is of meng met een staafmixer tot een glad geheel. Garneer met verse koriander, een kneepje limoen, snuf cayenne of een extra lepel ghee (niet voor de Kapha types).

'De specerijen spelen een belangrijke rol om de mungbonen beter verteerbaar te maken'

Tips & variaties

Eet deze soep als losstaande maaltijd of als onderdeel van een cleanse. Voor wat meer variatie kun je het afwisselen met Urad-bonen, tenzij je een cleanse doet. Serveer de soep met rijst, flatbread, of eet op zichzelf als een voedend, aardend en licht verteerbare maaltijd. Combineer niet met vis, yoghurt, kaas of aubergine want dit vormt een slechte voedingscombinatie.

Van mungbonen kun je nog veel meer lekkere recepten maken zoals pannenkoeken, fritter, burgers, brood en falafel.


Mungbonensoep is een favoriet gerecht van Ayurveda practitioner Yeleni. Lees hier het interview met haar voor Mijn Ayurveda.

foto's Stock